Oekraïense vluchtelingen krijgen online huisartsenzorg van Medicinfo

Array

Medicoo app nu beschikbaar voor vluchtelingen in Tilburg

Oekraïense vluchtelingen die onderdak hebben gekregen in Tilburg kunnen vanaf 1 augustus hun zorgvragen stellen via de Medicoo app van Medicinfo. Via deze app ontvangen Oekraïense vluchtelingen gezondheidsadvies in hun eigen taal. De app vertaalt de zorgvraag automatisch naar het Nederlands. Het medisch team van Medicinfo, dat bestaat uit verpleegkundigen en huisartsen, geeft advies via chat. Het Nederlandse advies dat het medisch team geeft, verschijnt vervolgens in het Oekraïens of Russisch in de chat bij de patiënt.

Sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne hebben er ruim 50.000 mensen in Nederland onderdak gevonden. Dit heeft een flinke impact op de eerstelijnszorg die ook voor deze mensen beschikbaar moet zijn. De Gemeente Tilburg huisvestte recentelijk 225 vluchtelingen in het GGD gebouw aan de Ringbaan-West. Om de nieuwe bewoners de nodige huisartsenzorg te kunnen bieden werd in samenwerking met de Gemeente Tilburg en zorggroep PrimaCura voor Medicoo gekozen. Op deze manier worden de lokale huisartsenpraktijken ook minder belast.

Automatische vertaling maakt zorg voor vluchtelingen toegankelijk

Elke zorgvraag wordt persoonlijk beantwoord door het medisch team van Medicinfo, de organisatie achter de Medicoo app. Door de toevoeging van automatische vertaling kan zowel de patiënt als de zorgverlener in de eigen taal communiceren in de app. Hierdoor is de app nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker voor Oekraïense gasten die Medicoo gebruiken.

Wethouder Yusuf Çelik (Asiel en Integratie) vult aan: “Vele Oekraïners hebben hals over kop huis en haard moeten verlaten. Medische achtergrondinformatie is vanzelfsprekend niet beschikbaar in het land waar men opvang heeft gezocht. En dan moet je in een vreemd land in gesprek met een arts die jouw taal niet machtig is en wiens taal jij ook niet spreekt. Terwijl juist praten over je gezondheid, over klachten en over medische zorgen heel nauw komt. Wij zijn erg verheugd met de online zorg die nu geboden wordt. Dit ondersteunt onze medische professionals. En nog veel belangrijker: het brengt rust bij de Oekraïense vluchtelingen.”

Bron: Medicinfo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen