Geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen en valpreventie

Array


Geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen en valpreventie: naar een gepersonaliseerde aanpak van medicatiebeheer


Seppälä ontdekte dat het gebruik van bepaalde medicijnen tot vallen kan leiden, denk aan slaappillen, antidepressiva, sterke pijnstillers of medicijnen voor hart- en vaatziekten. Het risico om te vallen kan vooraf ingeschat worden. Bij een hoog valrisico is een beoordeling nodig om waar nodig medicatie te stoppen of te wijzigen. In de praktijk blijkt het erg lastig om dit te beslissen. Seppälä ontwikkelde samen met Europese experts de beslissingsondersteuning STOPPFALL om de aanpassing van medicatie die het risico op vallen vergroot makkelijker en veiliger te maken. Een goede risicoscreening en valanalyse kunnen namelijk ongeveer een derde van de valincidenten en het bijkomende letsel voorkomen.

Medicatie blijkt één van de belangrijkste behandelbare factoren te zijn die het risico op vallen vergroten. Het merendeel van oudere vallers (65-93%) gebruikt een of meer valrisico-verhogende medicijnen, deze worden niet aangepast na een valincident. Als er een veiligere en geschikte behandelingsoptie beschikbaar is, zou deze aanpassing wel plaats moeten vinden. Het STOPPFALL beslissingsondersteuningsinstrument helpt hierbij door valrisico-verhogende medicatie te herkennen. Ook helpt de tool bij de besluitvorming om medicijnen af te bouwen en de praktische kant daarvan.

Maandag 27 juni 2022
Promotie (UvA),
Lotta Seppälä: Fall-risk-increasing drugs and falls prevention: towards a personalized approach for medication management

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen