Het leukste congres over leefstijl in behandeling en begeleiding op 5 september

Array

Voldoende slapen, voldoende stessregulatie, bewegen, veel groenten eten: een gezonde leefstijl voorkomt veel psychische problemen als depressie, burn-out en angststoornissen. Ook mensen met ernstige psychiatrische aandoening hebben veel voordelen bij een gezonde leefstijl; zij leven nu gemiddeld tot 20 jaar korter vergeleken met de algemene bevolking. Daarom werken veel ggz-organisaties al langer aan de leefstijl van patiënten en cliënten. En met succes. Voor alle professionals in de zorg – ook (verstandelijk) gehandicaptenzorg, thuiszorg, ziekenhuis – , maar ook medewerkers van scholen die hiermee aan slag willen, is op 5 september het Festival van de Leefstijl, het leukste congres over leefstijl in behandeling en begeleiding.

Helemaal interessant, nu ook het kabinet haar programma ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’ aankondigde. Hiermee wil het Nederlanders “handvatten gaan bieden om de mentale gezondheid van zichzelf en anderen te bevorderen, en klachten te voorkomen of tijdig te signaleren”.

De line-up van het festival


Filosoof Lammert Kamphuis, auteur Filosofie voor een weergaloos leven, opent het festival. Hij staat stil bij de risico’s van perfectionisme en hoe je deze kunt ontmantelen. 18 topsprekers geven een workshop, lezing of vertellen over hun praktijkervaringen. Luister naar de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van leefstijl in het algemeen en leefstijlpsychiatrie in het bijzonder van onder meer Renger Witkamp, Rogier Hoenders, Wiepke Cahn, Jeroen Deenik en Jolanda Maas. Voel de impact die leefstijl heeft gehad en nog steeds heeft in het herstel van Klaas Boomsma en Anita Hubner. Zie hoe Damiaan Denys, Masja Otter samen met bokstrainer Eugène Sedney boksen inzetten als therapie bij trauma en persoonlijkheidsproblematiek. En ruik en proef het gezonde eten met een goed verhaal van Rick Kamphuis.

Innovaties


Op het innovatieplein is ook van alles te ontdekken. Van relaxatie in Virtual Reality waardoor het leven van mensen met mentale of lichamelijke problemen significant wordt verbeterd, tot SAM, de stress autism mate app die je helpt om je dagelijkse stress te erkennen, herkennen en te verminderen. Deelnemers kunnen de eigen gezondheid checken en krijgen advies op maat bij Fitsurance. Kortom, het programma van de organisatoren de Nederlandse ggz en Museum voor de Geest is een mix van (wetenschappelijke) kennisbevordering, innovaties én beleving op diverse leefstijlgebieden.

Voor het volgen van bijscholingen en deskundigheid bevorderende activiteiten ontvangen verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, psychiaters, psychologen en verslavingsartsen accreditatiepunten. Accreditaties zijn aangevraagd bij V&VN, NVvP, NIP, VSR, VVGN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen