Een slechte houding door je smartphone? Dit kun je eraan doen
ArraySmartphones zijn natuurlijk een enorm handige uitvinding: je bent de hele dag door goed bereikbaar. Echter zit er ook een keerzijde aan: veel mensen nemen namelijk een verkeerde houding aan als zij op hun telefoon zitten. Zij buigen namelijk naar voren om zo goed hun scherm te kunnen zien. Dit kan op langere termijn voor lichamelijke klachten zorgen. Om dit te voorkomen, geven we je handige tips.
Heb jij een ‘Tech neck’?
Heb jij klachten aan je nek, schouders en armen doordat je langdurig voorovergebogen naar het scherm van je mobiele telefoon kijkt? Dan heb je een zogenoemde ‘tech neck’. Deze klachten komen vooral veel voor bij jongvolwassenen, omdat die soms wel meer dan drie uur per dag met hun smartphone bezig zijn.
Als je langere tijd voorovergebogen zit komt er bijna tien keer zoveel druk op je nek als wanneer je rechtop zit. Dit zorgt voor overbelasting van je nek en kan leiden tot gewrichts- en spierpijn, veranderingen in je houding en een kromgroeiende rug, hoofdpijn en tintelingen in je armen en handen.
Lees ook: ‘Beweging tijdens werkdag is essentieel voor de gezondheid’
Zo kun je een verkeerde houding voorkomen
Een goede houding tijdens het gebruik van je smartphone is essentieel om een ‘tech neck’ en de daarbij horende klachten te voorkomen. Het is daarbij belangrijk om je spieren en gewrichten zoveel mogelijk in beweging te houden. Blijf dus niet een lange tijd in dezelfde houding met je mobieltje bezig, maar leg hem regelmatig weg en kom in beweging.
Veel mensen hebben de neiging om hun mobieltje op borsthoogte of nog lager vast te houden. Hierdoor moet je je nek heel ver naar beneden buigen en komt er veel druk op te staan. Je kunt je smartphone daarom beter op ooghoogte vasthouden en je armen ondersteunen door ze op tafel of op een kussen te leggen. Zo blijf je rechtop zitten, wat beter is voor je nek en rug.
Hulpapps voor de juiste smartphonehouding
Weet je niet zeker of je smartphonehouding goed is? Er zijn verschillende apps die je dit kunnen vertellen. Voorbeelden hiervan zijn de Teck Neck Protector Lite, die je schermgebruik in realtime meet. Heb je een iPhone? Dan is Posture Pal handig: deze app waarschuwt je met visuele waarschuwingen en trillingen bij een verkeerde houding.
Stel handige datalimieten in
Onderweg gebruik maken van je telefoon kost veel data. Hoeveel data je verbruikt ligt natuurlijk aan wat je precies onderweg doet. Hoe dan ook, wanneer je een beperkt aantal MB’s hebt, ben je natuurlijk sneller door je data heen en zul je je telefoon minder vaak gebruiken, om met je bundel het einde van de maand te halen.
Je kunt ook een datalimiet instellen op je telefoon. Hoe je een datalimiet instelt verschilt per toestel. Vaak kun je navigeren naar “Instellingen” en dan staat het bij de meeste smartphones onder “Verbindingen”. Kies dan voor Datalimiet en selecteer zelf een limiet. Als de limiet is bereikt, schakelt je telefoon de mobiele data vanzelf uit.
Sommige providers bieden een datamelding als extra service aan. Als je bundel voor 80% op is en als hij helemaal op is, krijg je bijvoorbeeld een sms. Maar geen enkele datateller kan precies je verbruik 100% accuraat weergeven. Vaak zijn datatellers ook niet leidend voor je mobiele abonnement.
Je kunt dus geen rechten ontlenen aan de datateller van je telefoon. Het kan je wel helpen controle te krijgen over je gebruik. Doordat je minder jouw smartphone gebruikt, zul je minder vaak in een verkeerde houding zitten.
Bronnen
6 apps voor een betere (smartphone)houding. (2012, December 21). Kassa. https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/artikel-apps-voor-een-betere-smartphone-houding
Spine-health (2018). Text neck treatment and prevention.
https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/text-neck-treatment-and-prevention
Tips to prevent ‘tech neck’ and other pain from technology use. (2019, October 5). NewYork-Presbyterian. https://healthmatters.nyp.org/how-to-prevent-tech-neck/
Disclaimer
De informatie in dit artikel wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde noch is deze informatie bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals. Medisch advies, medische vragen, klachten of symptomen behoren besproken te worden met een gediplomeerd arts of professional.