Nederland doet nog onvoldoende tegen obesitas

Array

We hebben een krachtige, brede aanpak van obesitas nodig. De geneesmiddelensector speelt daarbij graag een actieve rol, want de gevolgen van deze volksziekte worden steeds ernstiger.

De cijfers liegen er niet om. Bijna 60 procent van de volwassenen Europeanen heeft overgewicht, bleek uit een rapport dat de World Health Organization (WHO) begin mei publiceerde. En het CBS maakte vandaag bekend dat 53 procent van de Nederlanders vorig jaar te weinig bewoog.

Nederland doet nog onvoldoende tegen obesitas. Sinds 2018 hebben we het Nationale Preventie Akkoord. Daarin staat afspraken over preventie (met name over eten, bewegen, roken en alcohol) en over het gezonder maken van producten. Dit akkoord heeft als zeer ambitieus doel het percentage Nederlanders met overgewicht te verlagen van 51 procent nu naar 38 procent in 2040. Maar de voorgestelde maatregelen in dit akkoord zijn te vrijblijvend en totaal niet toereikend voor het doel.

Voor kanker, obesitas en Alzheimer moet meer onderzoek en een beter plan van aanpak komen, noteerde het huidige kabinet Rutte in het regeerakkoord. Maar alleen als overheid, bedrijven, universiteiten, zorgverleners, patiëntenorganisaties, scholen en andere betrokkenen de handen ineenslaan, kunnen we obesitas een halt toeroepen. Dat is hard nodig, want de WHO waarschuwt dat de aan obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen verder toenemen. Denk hierbij vooral aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dertien vormen van kanker. Bij Covid-19 zien we bovendien dat patiënten met overgewicht meer risico hebben op een lang ziekbed en overlijden.

Een mooi voorbeeld van een publiek-private aanpak is ABOARD, waarin tientallen partners samenwerken in de strijd tegen Alzheimer. Obesitas verdient een soortgelijk initiatief. Er zijn tal van acties en maatregelen denkbaar. Denk aan een suikertaks of andere prijsprikkels op voeding en bewegen. Voorlichting is uiteraard essentieel, maar ook medische preventie – nu nog geen onderdeel van het Nationaal Preventie Akkoord – kan een rol spelen. De eerste medicijnen tegen obesitas zijn er al, en er zijn er nog meer in ontwikkeling. Soms kan een maagoperatie helpen.

Bij alle maatregelen is het essentieel dat ze passen in een samenhangend, goed gecoördineerd plan, én dat de vrijblijvendheid er af gaat. Wettelijke maatregelen kunnen daarbij ondersteunend zijn.

Carla Vos is plaatsvervangend directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen