‘Vrijwillig eigen risico moet worden afgeschaft’

Array

Het vrijwillig eigen risico in de zorgverzekering moet worden afgeschaft. Ons zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. Het vrijwillig eigen risico is een inbreuk op de solidariteit en past daarom niet in ons zorgstelsel.

Korting voor de een, betaald door een ander

In de praktijk wordt juist door gezonde en jonge mensen voor het vrijwillig eigen risico gekozen. Het kiezen voor een vrijwillig eigen risico leidt niet tot een daling van de zorgkosten in Nederland.

Als gezonde mensen hierdoor minder in de gezamenlijke premiepot inleggen, betekent dit dat het verschil bijgepast moet worden door mensen die niet in de positie zijn om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen, bijvoorbeeld omdat zij elk jaar hoge zorgkosten maken. Het voordeel voor jonge en gezonde mensen wordt dus betaald door de ouderen en chronisch zieken. Daarmee is het een ondermijning van de solidariteit.

Afschaffing vrijwillig eigen risico komt de solidariteit ten goede

Uit de Zorgthermometer van overstapseizoen 2021-2022 blijkt dat het aantal mensen dat kiest voor een verhoogd eigen risico door de jaren heen is gestegen van 9,7 procent in 2013 naar ruim 13 procent in 2022. Van de verzekerden die in 2022 kiezen voor een vrijwillig eigen risico, kiest 75,2 procent voor verhoging met het hoogst mogelijke bedrag (500 euro). Dit leidt tot een premievoordeel voor deze groep.

Als het vrijwillig eigen risico wordt afgeschaft komt er geld vrij dat tot een premiekorting voor iedereen kan leiden, of tot een verlaging van het verplichte eigen risico. Dit komt de solidariteit tussen verzekerden, jong en oud, gezond en ziek, ten goede.

Aad de Groot, directeur, bestuursvoorzitter, DSW Zorgverzekeraar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen