‘Beweging tijdens werkdag is essentieel voor de gezondheid’

Array

Op de Wandel Tijdens Je Werkdag op 7 april 2022 wordt heel werkend Nederland opgeroepen om te wandelen tijdens hun (thuis)werkdag. En dat is belangrijk, want door de dag heen bewegen is goed voor de hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Kortom; essentieel voor (werkend) Nederland.

Met deze kennis is het dan ook schokkend om te zien dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen (RIVM, 2016). Zeker mensen met bijvoorbeeld een kantoorbaan zitten door de dag te veel. Verschillende keren op een dag – minimaal 20 minuten – bewegen kan al enorme gezondheidswinst opleveren.

Bij voldoende beweging raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt bewegen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler.

De positieve effecten van bewegen op een rij:

Een beter denkvermogen

Beweging is goed voor het geheugen, aandacht, begrijpen en leren. De prefrontale cortex en hippocampus spelen een belangrijke rol bij het denkvermogen.

Goede slaap

Door overdag te bewegen, slaapt men ’s nachts beter. Beweging beïnvloedt de afgifte van het slaaphormoon melatonine op een positieve manier en verbetert zo je slaap-waakritme. 

Betere stemming en minder stress

Ook heeft beweging een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. 

Verhoogde weerstand

Door regelmatig te bewegen, wordt de weerstand verbeterd. Dit verkleint de kans op ziektes en infecties, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en virussen.

We roepen alle werkgevers op hun medewerkers te stimuleren om tijdens de werkdag vaker van hun stoel af te komen en meer te bewegen. Dit kan al heel eenvoudig door bijvoorbeeld lunch- of vergaderommetjes te stimuleren.

Koko Beers is neurobioloog en medewerker Kennis & Innovatie bij de Hersenstichting.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen