‘Digitalisering en zorg thuis geven ziekenhuizen lucht om inhaalzorg te versnellen’

Array

NVZ-voorzitter Ad Melkert verwacht dat de ziekenhuizen dit jaar niet alle uitgestelde zorg kunnen inhalen. Belangrijkste redenen zijn ziekte van ziekenhuispersoneel en de vele medewerkers die vanwege de coronaregels thuis in quarantaine zitten. Digitalisering van de zorg, met name voor chronische patiënten, en zorg thuis, kan een deel van dit tekort opvangen. ING Research onderzocht wat dit oplevert.

Personeelsproblemen stapelen zich op

De personeelsproblemen in de zorg zijn groot. Ziekteverzuim, hoge kosten voor inhuur van tijdelijk personeel, uitstroom van medewerkers en een krappe arbeidsmarkt. Deze personeelsproblemen los je op korte termijn niet snel op. Voor de lange termijn zijn wel oplossingen voorhanden: digitalisering van de zorg, met name voor chronische patiënten, en zorg thuis. Hiermee is een andere inzet van het bestaande personeel in het ziekenhuis mogelijk.

Digitalisering levert forse reductie van ziekenhuisbezoeken op

Nieuwe medische technologieën maken het mogelijk om ziekenhuiszorg in, of nabij het huis van de patiënt te leveren. Ziekenhuispatiënten kunnen via apps en draagbare apparaten die met het ziekenhuis in contact staan beter met hun aandoening leren omgaan. Artsen en verpleegkundigen kunnen op afstand de vitale lichaamsfuncties volgen, zodat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Als ziekenhuizen chronisch zieke patiënten met een minder complexe zorgvraag op afstand zouden monitoren, betekent dit voor Nederland een jaarlijkse reductie van 1 tot 1,5 miljoen ziekenhuisbezoeken.

Ziekenhuiszorg voor chronisch zieken kan thuis plaatsvinden

Ziekenhuiszorg bestaat uit 3 onderdelen: acute, planbare en chronische zorg. ING Research heeft onderzocht welke voordelen het oplevert wanneer een deel van de ziekenhuiszorg niet in het ziekenhuis zou plaatsvinden, maar bij de mensen thuis. Ongeveer 45 procent van de ziekenhuiszorg is zorg voor chronische patiënten. Als 20 procent van de chronische zorg buiten het ziekenhuis zou plaatsvinden bespaart dit in Nederland € 3 mld. per jaar in 2030, vooral aan extra personeelslasten.

Poliklinieken zullen hierdoor veel kleiner worden. De vrijgekomen medewerkers kunnen ingezet worden op de afdelingen waar de personeelstekorten belemmeren dat alle zorg wordt ingehaald. Bij digitale zorg en zorg thuis zijn wel weer nieuwe medewerkers nodig voor de ‘virtuele’ klinieken. Deze nieuwe personeelslasten kunnen beperkt blijven door regionaal samen te werken binnen één virtuele kliniek.

Jan Willem Spijkman is Sector Banker Public & Healthcare bij ING Sector Banking.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen