Resourcegroepenmethode leidt tot substantiële verbetering van zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen 

Array

Bijna 300.000 mensen in Nederland lijden aan een ernstige psychische aandoening (EPA). Zij ervaren vaak levenslange beperkingen op meerdere levensgebieden. Zorg en ondersteuning zijn doorgaans gericht op het versterken van eigen kracht, autonomie en regie in het dagelijks leven. De resourcegroepenmethode maakt belangrijke mensen uit de sociale omgeving van cliënten onderdeel van de behandeling. Dit leidt tot een substantiële verbetering van de zorg voor mensen met een EPA, zodat zij beter ondersteund worden in het opbouwen van een betekenisvol leven en deelname aan de maatschappij.


Dit blijkt uit onderzoek van Cathelijn Tjaden (Tranzo, Tilburg University en Trimbos instituut) naar de effectiviteit van de resourcegroepen (RG) methode. De studie werd uitgevoerd in 20 multidisciplinaire teams, gericht op ambulante zorg voor mensen met een EPA, binnen 9 ggz-instellingen verspreid door Nederland. In alle teams werd een aantal hulpverleners getraind om de RG-methode toe te passen. 


Cathelijn Tjaden: “Bij de RG-methode worden professionals onderdeel van de sociale omgeving van hun cliënt. Doordat ze hun naasten, gewoonten en gebruiken meemaken, kunnen ze de waarden, dromen, plannen en behoeften van cliënten echt leren kennen en beter begrijpen. Uit het onderzoek blijkt dat het implementeren van de resourcegroepen leidt tot het meer ervaren van grip (empowerment), verbeterde kwaliteit van leven, minder beperkingen in het dagelijks functioneren en meer persoonlijk herstel, vergeleken met de gebruikelijke zorg.”


De RG-methode benadrukt het belang van de betrokkenheid van ‘belangrijke anderen’ en het unieke karakter van elk hersteltraject. Hoewel deze principes niet nieuw zijn in de ggz, biedt de RG-methode een manier om deze in de reguliere werkwijze van hulpverleners te verankeren.Daarmee leidt het tot substantiële verbeteringen van de zorg voor mensen met een EPA.


Cathelijn Tjaden verdedigt haar proefschrift getiteld Better together: On meaning, effectiveness and costs of resource groups for people with severe mental illness op vrijdag 4 februari 13.30 uur aan Tilburg University. Promotoren zijn Hans Kroon en Niels Mulder, copromotor is Wouter den Hollander.

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen