Vandaag alleen zondagsdiensten in universitair medisch centra door staking
ArrayVannacht om 0.00 uur starten de zondagsdiensten in 7 universitair medisch centra. Voor 24 uur leggen duizenden medewerkers al het planbare werk neer: het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria en diverse verpleegafdelingen. Alle spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door. Het wordt de grootste staking ooit door medewerkers van de academische ziekenhuizen. De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging voor álle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen.
Programma tijdens zondagsdienst
Tijdens de zondagsdienst komen de medewerkers bijeen in het ziekenhuis waar zij in dienst zijn. Naast een podiumprogramma met diverse sprekers, worden verschillende (sport)activiteiten voor medewerkers georganiseerd, zoals een pub-quiz, pingpongwedstrijden en een koffie-taart-moment met patiënten waarmee ze uitgebreid een babbeltje maken. Iets waar in hun dagelijkse werk nooit tijd voor is. De programma’s verschillen per ziekenhuis.
Grootste staking in academische ziekenhuizen ooit
Duizenden medewerkers werkzaam bij zeven universitair medisch centra (umc’s) in het hele land, leggen op dinsdag 28 september voor 24 uur het werk neer. Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is. De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen.
Alleen opnames op de spoedeisende hulpng umc’s ooit
Medewerkers van de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht bereidden de afgelopen weken een zondagsdienst voor op een doordeweekse dag. Dit is het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Alle planbare zorg vervalt en alleen opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draait door. Verschillende afdelingen, zoals radiologie, de operatiekamers, laboratoria en verpleegafdelingen zijn dinsdag gesloten. Dit verschilt per ziekenhuis. Ook op afdelingen die niet volledig sluiten, is de kans groot dat afspraken niet door kunnen gaan, omdat zij afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt.
Ongezonde werkdruk
Volgens bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn is er heel zorgvuldig gekeken naar de veiligheid van patiënten. ‘Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd. We snappen dat dit een verregaande actie is, maar we vinden ook dat de werkdruk waaronder medewerkers op de umc’s moeten werken tot ongezonde situaties leidt voor medewerkers en patiënten. Zolang de werkgever niet van plan is om de tanende arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren, blijven wij strijdbaar.’
Actie na teleurstellend eindbod
De actie vindt plaats nadat werkgeversorganisatie NFU eerder deze maand kort voor het aflopen van het ultimatum van de vakbonden een zeer teleurstellend eindbod presenteerde: alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er in salaris iets op vooruit. Voor het jaar 2021 heeft de NFU 0% loonsverhoging in gedachte en voor de meeste werknemers komt er 1% structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto voor de hele periode van drie jaar. Alleen vakbond NU’91 ging akkoord met dit eindbod. FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn wezen het eindbod af. Van de vakbonden LAD en FBZ volgt nog de uitslag van hun ledenraadpleging. Daardoor ligt er nu een cao die getekend is door een bond die slecht een heel klein deel van de 80.000 medewerkers op de umc’s vertegenwoordigt.
Structurele salarisverhoging
Voor de FNV is het bod van NFU volstrekt onvoldoende. Heet hangijzer is de toenemende werkdruk. Er moeten concrete maatregelen komen om die te verminderen, zodat niet nog meer medewerkers uitvallen of de sector verlaten. Het ziekteverzuim was nog nooit zo hoog en daardoor vertrekken steeds meer zorgverleners. Met name jongeren die net starten in de zorg verlaten vaak al binnen twee jaar de sector vanwege de hoge werkdruk. Vanwege het slechte imago van de zorg is nieuwe aanwas schaars. Om de slechte arbeidsvoorwaarden iets rechter te trekken, willen de FNV-leden een structurele salarisverhoging van 3% per jaar, met een bodem van 75 euro per maand. Ook moeten medewerkers een extra toeslag op hun loon ontvangen wanneer kort van tevoren extra inspanningen van hen gevraagd worden.
De 675 miljoen euro die het kabinet vandaag extra beschikbaar heeft gesteld voor zorgsalarissen ziet de FNV als een eerste goede stap, maar is niet voldoende voor koopkrachtbehoud van álle zorgmedewerkers. Dit heeft dus geen effect op de stakingen van het umc-personeel.
80.000 medewerkers
De afspraken die in de cao UMC worden vastgelegd, worden gemaakt voor de bijna 80.000 medewerkers die werken in het Amsterdam UMC, Erasmus MC, LUMC, Maastricht UMC+, Radboudumc, UMCG en UMC Utrecht. Alleen het Radboudumc doet niet mee aan de zondagsdiensten van 28 september. De verwachting is dat zij bij een eventuele volgende actie wel zullen aansluiten.
Microsoft Word – Overzicht zondagsdiensten UMC 28 september.docx
Overzicht zondagsdiensten UMC’s 28 september 2021
UMC Utrecht
Waar vindt de actie plaats?
UMC Utrecht, Heidelberglaan 100 (3584 CX Utrecht)
Welke afdelingen draaien een zondagsdienst?
1. Verpleegafdeling B4 West Cardiologie 2. Verpleegafdeling B5 Oost Oncologie 3. Poli Oogheelkunde
4. IC Centrum
5. Poli MKA
6. OK, afdeling Recovery
7. Verpleegafdeling D5 West Urologie/ Oogheelkunde/ Keel- Neus- oorheelkunde/ Plastische
chirurgie/ Kaakchirurgie
8. Kliniek B2 West Medische Oncologie 9. Verpleegafdeling B3 West Longziekten 10. HKC
Vroegklinische Onderzoeksunit van de Medische Oncologie
Wat gaat wel door?
- (alle) opnames van de SpoedEisende Hulp voor de afdeling Cardiologie worden wel gedaan.
- Hartritmebewaking (telemetriebewaking) wordt gehandhaafd en zo nodig actie op ondernomen (reageren op alarmen, hartritmes nakijken).
- Overnames CCU/IC worden gedaan
- Spoedeisende handelingen: spoedelektrocardioversie en reanimatie.
- Spoedeisende procedures waarbij ingrijpen noodzakelijk is. Bijvoorbeeld het plaatsen van een externe pacemaker door de Hartcatherterisatiekamer (HCK) of een spoedCABG op de OK F4.
- Alle nodige zorg voor instabiele patiënten/ acuut vitaal bedreigde patiënten
- (Bewaakte) onderzoeken zoals MRI, X-thorax, etc indien van spoedeisende aard.
- ‘Normale verpleegkundige handelingen’, zoals: controles, ECG, lab, sondes, catheriseren, ADL zorg, ontslaggesprekken, toedienen van medicatie, zuurstof, bloedproducten, bijhouden van vochtbalans, plaatsen van infusen. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UMC Maastricht:
Waar vindt de actie plaats?
MUMC, Debyelaan 25 (6229 HX Maastricht) en locatie G. Martinolaan (75 6229 GS Maastricht)
Welke afdelingen draaien een zondagsdienst?
- Holding & Nuchtere Opname Afdeling Niveau 3
- Hart katheterisatie Kamer
- Recovery
- Polikliniek hart en vaat centrum.
- Verpleegafdeling B3
- Verpleegafdeling B5
- Afdeling Fysiotherapie
- Medische fotografie (Beeldvorming)
- Servicebedrijf Medische Instrumentatie en Informatie Technologie (MIT)
- Centrum voor Thuisbeademing Maastricht
- Verpleegafdeling B4
- Polikliniek vrouw Moeder kind Centrum
- Afdeling dialyse, Maastricht en Valkenburg
- Intern ziekenvervoer
- CDL
- MUMC+ academie
- Artsen Heelkunde
- Staf en Secretariaat van het Centrum voor Chronisch Zieken
- Secretariaat Kindergeneeskunde
- Polikliniek longziekten
- Radiologie
- Verpleegafdeling A2
- Centrale Operatie Afdeling
- Echo centrum Vrouw moeder kind
- Voortplanting geneeskunde
- Afdeling Kinderintensivecare PICU
- Secretariaat Longziekten
- Activiteitencentrum voor Therapie en Begeleiding
- Dienst Geestelijke Verzorging
- Afdeling Anesthesiologie
- Afdeling Medisch Maatschappelijk Werk
Wat gaat er wel door?
- Holding & Nuchtere Opname Afdeling Niveau 3 – Bij spoed worden acute patiënten opgevangen door OK-personeel zoals gebruikelijk op een zondag
- Hart katheterisatie Kamer – Medewerkers van deze afdeling zijn aanwezig voor spoed
- Recovery – Voor spoed zijn twee recovery-verpleegkundigen aanwezig
- Verpleegafdelingen A2, B3 en B5 – Bij spoedonderzoeken worden patiënten gebracht naar desbetreffend onderzoek, bij spoed bloedafname, bij spoed patiëntentransport, bij spoed noodzakelijke onderzoeken, bij spoed acute opnames
- Afdeling Fysiotherapie -Spoed klinische aanvragen die geen uitstel gedogen worden opgepakt
- Servicebedrijf Medische Instrumentatie en Informatie Technologie (MIT) – Alleen werkzaamheden die onder bereikbaarheidsdienst vallen
- Centrum voor Thuisbeademing Maastricht – Spoedtelefoons worden beantwoord; indien spoed wordt hierop actie ondernomen
- Verpleegafdeling B4 – Vitaal bedreigde patiënten wordt zorg verleend, spoed OK’s worden ontvangen van recovery, acute OK visite bij patiënten waar het echt noodzakelijk is, bij spoed bloedafname, bij spoed patiëntentransport, bij spoed noodzakelijke onderzoeken, bij spoed acute opnames
- Afdeling dialyse – alle chronische en acute dialyses gaan door en patiëntentransport vindt plaats bij calamiteit waarbij 1000 of SIT team wordt ingelicht
- CDL – Alleen acute gevallen als patiëntveiligheid in gevaar komt
- Artsen Heelkunde – Eén arts heeft bereikbaarheidsdienst voor de algemene spoed heelkunde op zondag, er zijn 6 artsen die achterwacht hebben en opgeroepen kunnen worden door deze eerste genoemde arts van algemene spoed heelkunde. De 6 achterwachten zijn: Vatenspecialist, Kinderspecialist, Traumaspecialist, Colorectaalspecialist, Lever/alvleesklier specialist en Transplantatiespecialist
- Radiologie – Alle spoedaanvragen zoals op een zondag (EHBO, OK, aanvragen van verpleegkundigen, HAP) en twee CT laboranten in huis zoals op een zondag en 1 CT laborant hiervan beschikbaar voor OK ondersteuning.
- Centrale Operatie Afdeling – Alle ingrepen in geval van spoed en oncologische chirurgie wordt wel uitgevoerd
- Afdeling Kinderintensivecare PICU – Alleen spoed patiënten worden behandeld
- Activiteitencentrum voor Therapie en Begeleiding – Alleen bij spoed worden patiënten behandeld
- Dienst Geestelijke Verzorging – Alleen Calamiteiten, crisisbegeleiding en afscheidsrituelen.
- Afdeling Anesthesiologie – Alleen spoedoperaties, epiduralen en spoedopvang (trauma, reanimaties, etc).
- Afdeling Medisch Maatschappelijk Werk – Alleen patiënten met grote psychosociale nood waarbij spoed noodzakelijk is …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Leids UMC
Waar vindt de actie plaats?
1. Leids Universitair Medisch Centrum, Albinusdreef 2 (2333 ZA Leiden)
- Welke afdelingen draaien een zondagsdienst?
- Afdeling OK
- Afdeling Intensive Care
- Afdeling Dagbehandeling
- CCU
- Cardiologie/Hartziekten
- Holding/PACU/Verkoever
- Afdeling Chirurgie
- Radiotherapie
- Logistieke Dienstverlening
- OK Centrum J4 (Logistiek + Secretariaat)
- KOHG (KNO, Oogheelkunde, Mond/kaakziekte, Huidziekte en Gynaecologie)
- LOKL (C11Q)
- VPL 1, neurologie- neurochirurgie
- kinderafdeling Strand
- Afdeling Psychiatrie
- Acute Opname Afdeling, locatie C-10-Q33
- polikliniek en dagbehandelng kindergeneeskunde afdeling STAD J6
- Kinderafdeling BOS WAKZ
- Afdeling Radiologie
- Afdeling Thorax Chirurgie
- Afdeling Fysiotherapie
- Polikliniek Dermatologie (Huidziekten)
Wat gaat wel door?
Spoedwerkzaamheden gaan door:
- · Trauma opvang
- · Reanimatie
- · Spoed-operaties (vitaal bedreigede patiënten)
- · Een spoed sectio en MPV
- · Orgaan transplantaties (niet van geplande donoren)
- · Er kan opgeschaald worden met OK kamers wanneer er echt geplande spoed ingrepen door moeten gaan.
- · Pijn bestrijding
- · Het prikken van een infuus bij patiënten die moeilijk te prikken zijn.
- · Het prikken van epidurale (op de verloskamers)
- · Er is een PACU arts aanwezig tot alle patiënten ontslagen zijn
- · Bij twijfel wordt er te alle tijden ten gunste van de patiënt geoordeeld. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UMC Groningen:
Waar vindt de actie plaats?
Locatie 1: Hanzeplein 1 (9713 GZ Groningen) Locatie 2: Dilgtweg 5 (9751 ND Haren)
Welke afdelingen draaien een zondagsdienst?
- Afdeling Operatieve Zorg Organisatie (OZO) en het Operatief Dag BehandelingsCentrum (ODBC)
- Laboratorium geneeskunde – Bijzondere chemie
- Radiotherapie
- Laboratoriumgeneeskunde – Bloedtransfusielaboratorium Verpleegafdeling longziekten D3VA
- Afdeling Pathologie en Medische Biologie
- Laboratoriumcentrum – Project en dienstverlening
- Laboratoriumcentrum – Centrale MonsterOntvangst
- Laboratoriumcentrum – Prikpoli
- Laboratoriumcentrum – Infobalie
- Laboratoriumcentrum – Algemene Hematologie en Chemie
Wat gaat wel door?
Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd uitgevoerd worden.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UMC Amsterdam – Vumc
Waar vindt de actie plaats?
Amsterdam UMC, locatie Vumc , De Boelelaan 1117 (1081 HV Amsterdam)
Welke afdelingen draaien een zondagsdienst?
- PACU, locatie Boelelaan
- Verpleegafdeling Traumatologie en Plastische chirurgie
- Polikliniek Maag, darm, lever
- Radiologie en Nucleaire geneeskunde
- Medische technologie
- Urologie (4B)
- Operatiekamers
Wat gaat wel door?
- Alle spoedhandelingen worden wel verricht, zoals verkoeveren van ok’s die wel doorgaan/acute pijnservice/patiënten voor moeilijk te prikken infuus/patiënten voor centrale lijn/epiduraal.
- Oncologische operatiekamers
- Ok’s met betrekking tot de gentherapie patiënten binnen het vaste behandel schema. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………… UMC Amsterdam – AMC Waar vindt de actie plaats? Amsterdam UMC, locatie AMC, Meibergdreef 9 (1105 AZ Amsterdam) Welke afdelingen draaien een zondagsdienst?
- Kinderafdeling Emma Sport
- Kinderafdeling Emma Tuin
- In en Uitwendige specialisme
- PACUWat gaat wel door?
- Alle spoedhandelingen/diagnostiek (verpleegkundig/medisch/psychiatrisch)
- Alle spoedcommunicatie in het belang van patiënt/ouders
- Alle handelingen en communicatie om de totale patiënt veiligheid te waarborgen, zowel lichamelijk als psychisch/sociaal.
- Denk ook aan brandalarm/noodbellen/calamiteiten …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Erasmus UMC
Waar vindt de actie plaats?
Locatie 1: Erasmus MC, Dr. Molewaterplein 40 (3015 GD Rotterdam)
Locatie 2: Sophia Kinder Ziekenhuis (SKZ), Wytemaweg 80 (3015 CN Rotterdam)
Welke afdelingen draaien een zondagsdienst?
1. Afdeling Gipskamer op zowel locatie SKZ als Erasmus MC. 2. Centrale Sterilisatie Afdeling NC6 Erasmus MC.
3. Dagbehandelcentrum NG 4-NF 4 Erasmus MC.
Wat gaat wel door?
Afdeling Verloskunde en Sophia Kinderziekenhuis: Als zich situaties voordoen die vereisen dat er met spoed gehandeld moet worden dan gebeurt dat uiteraard. Zoals:
- Code rood sectio’s
- Spontane bevallingen
- Noodzakelijke inleidingen
- Calamiteiten worden volgens de hiervoor opgestelde actuele protocollen bestreden. Afdeling Sterilisatie: Spoedaanvragen van steriele medische hulpmiddelen worden met voorrang/spoed verwerkt. Scopen desinfecteren voor de poli’s op de CSA, wordt alleen verricht met spoed aanvraag. Bedenk wel dat er maar vier medewerkers aanwezig zijn.
Dagbehandelcentrum: Onderstaande behandelingen worden wel verricht:
- Diagnostische laparoscopieën,
- Abortus,
- Sentinel nodeprocedures,
- Lever/ long/ nier-biopten,
- Lymfeklier verwijdering,
- Oncologische ingrepen. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Bron: FNV