25% van Nederlanders slaapt slechter sinds de coronacrisis

Array

Een kwart van de Nederlanders slaapt slechter sinds de intelligente lockdown vanwege het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL).

Tijdens de laatste World Sleep Day kwamen de resultaten van onderzoek naar buiten, waaruit blijkt dat slaapproblemen de gezondheid en kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Voorzitter en hoogleraar Slaapstoornissen Gert Jan Lammers van de universiteit Leiden is niet verrast. “Deze ongewone tijd zorgt voor veel verandering in levens. Dat slaap onder druk komt te staan, is dus heel logisch”, aldus Lammers. “Je ziet bij slaapstoornissen vaak dat zelfs als de omstandigheden beter worden de slaapproblemen blijven. Juist daar moet aandacht voor zijn.”

Korter en verstoorder slapen

Bijna een kwart van de Nederlanders, 23,7 procent, geeft in het onderzoek aan dat hun slaap sinds de lockdown meer is verstoord en slechts 7% een verbetering. De slaapduur is gemiddeld amper veranderd maar in gezinnen met kinderen in de middelbare school leeftijd met 19,4% toegenomen. Alleen 50-plussers geven aan dat hun slaap weinig is veranderd (63,5 procent).

Betere prestaties

Een betere slaap verbetert volgens vicevoorzitter dr. Klaas van Kralingen van de SVNL de prestaties van mensen gedurende de hele dag. “Slaap van slechte kwaliteit vergroot ook het risico op verkeers- en arbeid gerelateerde ongevallen en er zijn aanwijzingen dat het zorgt voor snellere veroudering bij mensen”, zegt Van Kralingen. Naar aanleiding van deze alarmerende gegevens biedt de SVNL online slaapadviezen aan.

Bron: Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen