Het dragen van handschoenen maakt de kans op besmetting groter, het werkt kruisbesmetting in de hand!

Array

Een voormalig SEH-verpleegkundige Molly Lixey, uit Saginaw, Michigan, zag dat steeds meer mensen wegwerphandschoenen gebruiken. En maakte er een goed filmpje over om mensen bewust te maken van de gevaren van kruisbesmetting en de schijnveiligheid van handschoenen.

Lixey besloot met verf te laten zien hoe snel en gemakkelijk ziektekiemen zich onder anderen in een supermarkt verspreiden. Ze gebruikte verf om het onzichtbare probleem van kruisbesmetting in beeld te brengen. Ons beangstigt het ook als we winkelmedewerkers of winkelend publiek met handschoenen zien. Deze mensen geloven dat ze goed beschermd zijn omdat ze handschoenen dragen. Maar niets is minder waar. Mensen die zonder kennis van infectiepreventie handschoenen gebruiken zijn zich er niet van bewust dat ze nog besmet kunnen raken en dat ze, door de schijnveiligheid, onveiliger hun handen gebruiken en hierdoor een groter gevaar zijn voor zichzelf en anderen.

Verspreiding virus via oppervlakten


We weten inmiddels wel dat het coronavirus zich kan verspreiden door niezen en hoest praten, en misschien zelfs door gewoon ademhalen, waardoor je op heel veel plaatsen in contact kan komen met ziektekiemen waar de kleine druppeltjes met virus op geland zijn. Het coronavirus verspreis zich makkelijk van object tot object. Als je objecten met of zonder handschoenen aanraakt en vervolgens je gezicht aanraakt, kan je besmet raken met het coronavirus. Doordat je handschoenen draagt heb je het gevoel dat je beschermt bent, en raakt je ongemerkt makkelijker van alles aan omdat je handschoenen draagt.


In de video simuleert Lixey een bezoek aan de supermarkt. Ze doet haar handschoenen aan en neemt haar mobiele telefoon mee als ze haar auto verlaat. Ze pakt winkelwagentje dat is schoongemaakt . Zij gebruikt een stuk karton als haar mobielef telefoon. En gebruikt een object waar verf op zich als voorbeeld van een besmet object. In dit geval toiletpapier. Maar dat kan ook fruit zijn of iets anders. Aan de hand van de verf laat ze zien waar de besmette druppels vervolgens terecht komen. Volg Lixey op haar virtuele bezoek aan de huisarts.

Kruisbesmetting voorkom je niet met handschoenen

Of je nu handschoenen draagt of niet, je moet je handen blijven wassen als je iets aangeraakt hebt! Voor het juist en veilig gebruik van is training nodig. Het zijn niet de handschoenen die je beschermen maar je gedrag.

Hoe gebruik je handschoenen?

Juist gebruik van handschoenen is daarom van groot belang. Pas daarom voor en na het uittrekken van de handschoenen altijd handhygiëne toe. Want ook als je handschoenen op de juiste manier uittrekt, kunnen micro-organismen op je handen terecht komen.

Tips en aandachtspunten voor het hygiënisch gebruik van handschoenen

  • Gebruik steeds nieuwe handschoenen
    Gebruik handschoenen die direct uit de verpakking komen en gebruik ze eenmalig
  • Let op hoe je je handschoenen uittrekt
    Raak bij het uittrekken de voor- en buitenkant van de handschoen zo min mogelijk aan. Pas na het uittrekken van handschoenen altijd handhygiëne toe. Gooi de handschoenen na gebruik direct weg in een prullenbak, en niet op straat!!
  • Let op je werkvolgorde
    Werk altijd van schoon naar minder schoon/vies. Kan dat niet, verwissel dan je handschoenen zodra de volgende handeling ‘schoner’ is dan de vorige.
  • Pas nooit handhygiëne toe op gehandschoende handen
  • Voorkom contact met…
    Zorg ervoor dat handschoenen tijdens het dragen niet in contact komen met je gezicht, kleding, andere persoonlijke beschermingsmiddelen en omgevingsmaterialen zoals (mobiele) telefoons en tablets, deurklink van je auto, stuur, apparatuur, toetsenborden, schrijfgerei enzovoort.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen