Gemeenten belemmeren zelfbouw seniorenwoningen

Array

Vrijdag in Meldpunt: Gemeenten belemmeren zelfbouw seniorenwoningen

Diverse gemeenten frustreren de bouw van seniorenwoningen. Zij stellen geen betaalbare grond beschikbaar en verkopen die vaak liever aan de hoogste bieder. Ouderen die zelf met elkaar seniorenwoningen willen bouwen, lopen ook vast in procedures rondom bestemmingsplannen, bouwvergunningen en financiering. Hierdoor neemt het tekort aan seniorenwoningen nog verder toe. Dit laat het tv-programma Meldpunt zien op vrijdag 7 februari om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Knarrenhof

In Zwolle staat sinds 2017 een zogeheten ‘Knarrenhof’. Een woonconcept waarbij senioren zelfstandig wonen, maar ook naar elkaar omkijken. Bij Stichting Knarrenhof hebben zich inmiddels 16.500 ouderen uit 301 gemeenten gemeld die ook zelf collectief levensloopbestendige woningen willen bouwen. Maar na acht jaar is het alleen in de gemeente Zwolle gelukt om een ‘Knarrenhof’ te realiseren. Zeker 60 projecten komen niet of nauwelijks van de grond. En dat terwijl de overheid juist wil dat ouderen het heft in eigen hand nemen, wat betreft passende woonruimte.

Annemiek Hogendorp (58) woont alleen in een bovenwoning en wil verhuizen naar een levensloopbestendig huis. Het liefst een gelijkvloerse woning, waar ze in contact komt met andere bewoners, want: “samen sta je sterk”. Als ze met haar plannen naar de gemeente gaat, hoort ze: “Dan gaat u toch naar één van de omliggende gemeenten?”.

Johan (78) en Anneke Rebergen (72) willen ook graag kleiner wonen. Zij zien een ‘Knarrenhof’ eveneens als uitkomst om prettig oud te worden. Maar de realisatie stuit op allerlei problemen in de gemeente Leiden. In de studio reageren Marleen Damen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Peter Prak, initiatiefnemer van Stichting Knarrenhof.

ABP

In de uitzending van 24 januari liet Meldpunt zien dat duizenden mensen met een ABP-pensioen recht hebben op een aanvulling, omdat ze voor 1995 gelijktijdig met hun toen eveneens werkende partner pensioen hebben opgebouwd. Na deze uitzending ontvingen de redactie van Meldpunt en de MAX Ombudsman een stortvloed aan reacties en vragen: heb ik ook recht op een aanvulling als ik van pensioenfonds bent gewisseld? En wat als ik gescheiden ben? Of wat als mijn echtgenoot, die een ABP-pensioen had, inmiddels is overleden? MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft antwoord.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 7 februari om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

www.maxmeldpunt.nl | [email protected]

Bron: Omroep Max

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen