Parkinson en de belasting op familie, vrienden en andere naasten

Array

De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening, een ziekte waarvan de klachten in de loop van de tijd toenemen. Als de symptomen toenemen, wordt ook vaak de belasting voor familie, vrienden en andere naasten groter. Op de voorlichtingswebsite Verder met Parkinson zijn tips te lezen om met deze extra belasting om te gaan. In dit artikel lees je wat die belasting kan zijn en waarom het goed kan zijn hierbij stil te staan.

Parkinson en de relatie met uw partner

Parkinson kan de relatie met de partner uit balans brengen. Na verloop van tijd neemt de partner vaak extra zorgtaken op zich, maar ook taken in het huishouden en financiële zaken verschuiven vaak meer naar de partner. Dit kan zowel fysiek als  mentaal belastend zijn. Door verschuiving van de taken kunnen ook de verhoudingen binnen de relatie veranderen. Het helpt om samen een nieuw evenwicht te zoeken. Het is belangrijk om te blijven praten met elkaar hoe jullie dit het beste vorm kunnen geven. In dit artikel op ‘ ‘Verder met Parkinson’ staat een aanpak beschreven.

Belasting voor kinderen

Wanneer een ouder de ziekte van Parkinson heeft, kan dit belastend zijn voor de kinderen. Die belasting neemt toe wanneer kinderen taken op zich nemen omdat de zieke ouder, maar soms ook de niet-zieke ouder, meer zorg verlangen. Daarnaast kan er een emotionele belasting zijn. Met elkaar praten kan lucht geven. Een goed gesprek met elkaar over bijvoorbeeld kwetsbare en verdrietige momenten, kan de band met elkaar versterken. Ook kan het verhelderend zijn wanneer aangegeven wordt wat voor ieder belangrijk is.  Kortom, blijf met elkaar praten en trek zo nodig aan de bel. Meer tips hierover zijn te lezen op de website Verder met Parkinson.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen