
Vandaag is het Nationale Whiplash Dag
ArrayDe Nationale Whiplash Dag is jaren geleden in het leven geroepen door de Whiplash Stichting, maar vooralsnog is er nog weinig mee gedaan. Vanaf 2019, het dertig jarig bestaan van de Stichting Whiplash, zoekt de stichting de media om meer aandacht op te zoeken om whiplash onder de aandacht te brengen. Helaas krijgen whiplash-slachtoffers nog steeds niet de erkenning die ze verdienen en nodig hebben. Terwijl er zij we met de ernstige gevolgen hiervan leven. Deze mensen zouden zo ontzettend geholpen zijn met meer erkenning voor hun klachten en niet constant die strijd hoeven voeren met de buitenwereld die het niet wil inzien en snappen wat hun mankeert.
Whiplash-ongeval
Ieder overkomt het zo’n 10.000 tot 30.000 mensen in Nederland, een whiplash-ongeval. Als gevolg van een whiplash-ongeval kunnen beschadigingen optreden in de halswervelkolom, overige halsstructuren zoals spieren en zenuwen, in gezicht en in de halsruggenmerg en hersenen met hersenstam. Het maatschappelijk belang is om meer inzicht en begrip te vormen rondom dit issue en het leven met whiplash.
De meestvoorkomende oorzaak is een verkeersongeval. De klachten die na een whiplash ongeval optreden worden het whiplash syndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen ook veel voor.
Gevolgen
De gevolgen van een whiplash-ongeval hebben effect op zowel het werk als het privéleven van een slachtoffer. Veel mensen met whiplash verliezen hun werk, kunnen niet meer voor 100% functioneren in het gezin. Vaak hebben slachtoffers 24 uur per dag en 7 dagen in de week pijn in hoofd, nek, rug, schouders en armen. Een pijn waar veel zorgverleners niet de oplossing voor hebben. En patiënten zijn veel gevoeliger voor prikkels (drukte, geluiden, geuren en kleuren) en hebben hierdoor een veel beperkter en geïsoleerder leven dan voorheen.
De Whiplash Stichting Nederland zet zich actief in voor de (h)erkenning van het whiplash syndroom en het versterken van de positie van whiplash patiënten door het coachen en begeleiden van mensen die te maken hebben met de gevolgen van whiplash.
Ondersteuning in het traject ziekteverzuim en/of arbeidsongeschiktheid
De Whiplash Stichting Nederland heeft veel ervaring met vragen over ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheidskeuringen, en bezwaar- of beroepsprocedures. Op de website wordt advies gegeven hierover maar ook telefonisch zijn zij bereikbaar voor vragen over dit onderwerp
Gedurende het gehele jaar kunt u contact opnemen met onze contactpersonen via onze e-mail- of telefonische hulpdienst. Of het nu gaat om vragen, advies, of iemand die even met u meedenkt of naar u luistert. Ook mensen uit uw naaste omgeving kunnen contact met ons opnemen. Bijvoorbeeld om zich te informeren over whiplash en wat het betekent om te leven met de gevolgen ervan.
Telefonisch contact
Met vragen over whiplash belt u 035-2042002
Onze contactpersonen zijn rechtstreeks bereikbaar op:
- maandagochtend 11.00 – 12.30 uur
- woensdagavond 19.00 – 20.30 uur
Contact per e-mail
Heeft u liever contact per e-mail met vragen over whiplash, dan kunt u bij ons terecht via [email protected]
Secretariaat
Het secretariaat van de Whiplash Stichting Nederland is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 13.00 uur op 035-2042003 of via e-mail [email protected]