“Dokters in opleiding hebben meestal specifiek doel voor ogen”

Array

Afgestudeerde artsen vinden op UAntwerpen bijna allemaal de opleidingsplaats van hun voorkeur

De periode na het afstuderen als arts is altijd spannend: zal ik wel een goede opleidingsplaats vinden? Alvast voor de kersverse alumni van UAntwerpen is dat geen probleem: 89,8 procent van de studenten is zeker van een opleidingsplaats van zijn of haar eerste of tweede keuze. “We zetten hard in op het uitbouwen van ons netwerk, ook ver buiten Antwerpen”, zegt decaan Guy Hubens.


Na zes jaar studeren zit de basisopleiding geneeskunde er op. Zo goed als alle studenten beginnen vervolgens aan een vervolgopleiding in de huisartsgeneeskunde of in de specialistische geneeskunde, om bijvoorbeeld neuroloog, cardioloog of geriater te worden. Om aan dat vervolg te kunnen beginnen, moeten de pas afgestudeerde dokters aan een opleidingsplaats geraken. Daar wringt soms het schoentje, want het aantal plaatsen is vaak beperkt en niet alle kandidaten kunnen de richting van hun voorkeur volgen.


De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen kan op dit vlak echter hele mooie cijfers voorleggen. Van de 161 geneeskundestudenten die recent afstudeerden, solliciteerden er 157 voor een vervolgopleiding in de huisartsgeneeskunde of specialistische geneeskunde. 141 studenten (89,8%) kregen een opleidingsplaats in de specialistische geneeskunde (89) of in de huisartsgeneeskunde (52).


De meeste andere kandidaten zetten hun opleiding voort in Nederland of kunnen aan een zogeheten vrij assistentschap beginnen. Als vrij assistent doen ze een jaar lang ervaring op in het specialisme waarvoor ze zich daarna opnieuw kandidaat stellen.


Bewuste keuze

“Heel belangrijk om melden is dat onze geneeskundestudenten een opleidingsplaats van hun eerste of tweede keuze kregen”, vertelt prof. Guy Hubens, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. “Dat is erg belangrijk, want veel jongeren beginnen aan de opleiding geneeskunde met een specifiek doel voor ogen: radioloog worden, bijvoorbeeld. Dat merken we reeds op de infomomenten voor laatstejaars secundair: jongeren zijn al bewust bezig met wat ze na de basisopleiding gaan doen.”

Negen afstuderende artsen op tien krijgen de opleidingsplaats van hun voorkeur.
Negen afstuderende artsen op tien krijgen de opleidingsplaats van hun voorkeur.

De Universiteit Antwerpen vindt het enorm belangrijk om voldoende en kwalitatieve opleidingsplaatsen aan te kunnen bieden aan haar studenten. Hubens: “De voorbije jaren hebben we heel hard ingezet op een uitbreiding van ons netwerk. “Voor de opleiding wordt samengewerkt met alle Antwerpse ziekenhuizen. Een groot deel van de Antwerpse ASO’s (arts-specialist in opleiding) kan dus in het UZA en de ziekenhuizen van het ZNA-netwerk aan de slag, maar we hebben nu ook stagemeesters in ziekenhuizen in de provincies Limburg en West-Vlaanderen bijvoorbeeld.”


Geruststelling

“Als student geneeskunde is de wetenschap dat je een opleidingsplaats van jouw keuze gaat kunnen te pakken krijgen, erg geruststellend”, vertelt Alicja Zarowska. Zij behaalde deze zomer haar basisdiploma geneeskunde en begint in oktober aan haar opleiding algemene heelkunde in het ziekenhuis van Sint-Niklaas. “Al sinds het begin van de master weet ik dat ik richting heelkunde wil gaan. Mijn stage bevestigde dat gevoel alleen maar. Nu kijk ik er echt naar uit me in die richting te kunnen specialiseren.”


Ook de studenten uit Alicja’s omgeving kregen bijna allemaal de opleidingsplaats van hun dromen. “En dat hoeft niet altijd in de specialistische geneeskunde te zijn. Drie collega-studenten, die topresultaten behaalden, gaan nu voor de huisartsgeneeskunde. Die discipline krijgt veel aandacht op de Universiteit Antwerpen. Terecht, als je kijkt naar het steeds groter wordende tekort aan huisartsen.”

Bron: UAntwerpen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen