
NVWA houdt nieuwe vindplaatsen tijgermug geheim, ondanks uitspraak hoogste rechter
ArrayHet seizoen is nog lang niet voorbij, en toch is de tijgermug dit jaar al in elf gemeenten opgedoken. Al eerder waren vondsten uit Amstelveen, Weert, Noordoostpolder, Haarlemmermeer, Deurne en Assen bekend geworden. Nieuwe vindplaatsen zijn gelegen in Lelystad, Almere, Uithoorn, Lansingerland en Westland. Dit blijkt uit vangstgegevens die recent zijn gepubliceerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA maakt echter niet bekend bij welke bedrijven de gevaarlijke muggen gevonden zijn. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten is dit in strijd met een recente uitspraak van de Raad van State.
De tijgermug is een exotische mug die meer dan 20 virusziekten kan verspreiden, waaronder dengue, zika en chikungunya. De gezondheidsbedreigende mug komt het land vooral binnen met de import van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Op 7 augustus heeft de Raad van State vastgesteld dat er in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geen enkele reden is om de namen van de betreffende bedrijven geheim te houden.
Toch vermeldt de NVWA bij de nieuwe vondsten uitsluitend de naam van de gemeente waar de exotische muggen gevonden zijn. Volgens het platform, dat de rechtszaak had aangespannen, handelt de NVWA daarmee in strijd met de uitspraak van de hoogste rechter.
Milieu-informatie
Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “De Raad van State heeft geoordeeld dat informatie over de aanwezigheid van tijgermuggen bij een bedrijf moet worden beschouwd als milieu-informatie. Bij milieu-informatie weegt het algemeen belang van het openbaar maken van de bedrijfsnaam zwaarder dan het bedrijfsbelang. En in de Wob staat dat een bestuursorgaan, zoals de NVWA, bij het verstrekken van informatie moet uitgaan van het algemeen belang van openbaarheid van informatie. Dat betekent dat de NVWA bij de bekendmaking van de vondsten direct de namen van de betreffende bedrijven bekend had moeten maken.”
“Door dat niet te doen, handelt de NVWA in strijd met de wet en de uitspraak van de hoogste rechter. Hierdoor is het platform genoodzaakt om bij elke nieuwe vondst van een tijgermug een Wob-verzoek te doen en vervolgens vele weken, maanden, soms zelfs meer dan een jaar, te wachten op een besluit daarover. Deze manier van opereren kost ook de NVWA onnodig veel tijd en capaciteit. Je vraagt je af: waarom blijft de NVWA zo geheimzinnig doen en geeft de organisatie niet meteen openheid van zaken, overeenkomstig de uitspraak van de Raad van State?” aldus Reinhold.
Tijgermug
Naast de tijgermug zijn er dit jaar ook gelekoortsmuggen gevonden: in Assen, Haarlemmermeer en Lingewaard. En in Lelystad werd in juni een nieuwe exotische mug gevonden, de Aedes flavopictus. Deze was nog nooit aangetroffen buiten Japan en Korea, wat zijn oorspronkelijke leefgebied is.
Link naar pagina site NVWA met vondsten exotische muggen (nieuwe vondsten: vanaf 24 juli) https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/vondsten
Bron: stichting platform Stop invasieve exoten