
“Mensen zijn bijwerkingen ADHD-medicatie beu”
ArrayAnnelies Verlaet (UAntwerpen) zoekt kinderen met ADHD voor onderzoek naar alternatief
Wie ADHD heeft, krijgt van de dokter doorgaans methylfenidaat (In Nederland bekend onder de naam Ritalin en in Belgie bekend onder de naam Rilatine) voorgeschreven. Dat geneesmiddel is vaak efficiënt, maar heeft geregeld bijwerkingen. “Het supplement pycnogenol kan mogelijk een waardevol alternatief zijn”, weet Annelies Verlaet (UAntwerpen). Pycnogenol is een schorsextract van de zeeden ook wel pijnboom genaamd (Pinus pinaster). Zij zoekt kinderen tussen 6 en 12 jaar om deel te nemen aan een wetenschappelijke studie naar het supplement.
Heel precieze cijfers zijn er niet, maar naar schatting 6 à 7 procent van de kinderen heeft ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Het syndroom komt tot uiting in hyperactiviteit, concentratiestoornissen en impulsiviteit. In de Verenigde Staten neemt ongeveer 60% van de patiënten medicatie. In België steeg het gebruik van methylfenidaat en soortgelijke medicatie, tussen 2006 en 2016 met 50 procent. Minstens één op de vier ADHD’ers klaagt over de bijwerkingen van medicatie. Het gaat om onder meer hoofdpijn en een verminderde eetlust. Bovendien is er nog weinig kennis over de effecten op langere termijn.
Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schorsextract van de zeeden, een voedingssupplement geproduceerd door het Zwitserse bedrijf Horphag Research, een alternatief zou kunnen zijn voor methylfenidaat. Het supplement, afkomstig van de schors van de pijnboom, heeft een positief effect op de immuniteit en op oxidatieve stress, twee factoren die er in de hersenen voor kunnen zorgen dat signalen minder goed worden doorgegeven. Een eerdere studie vond al positieve effecten bij patiënten met ADHD.
Alternatieven
In de onderzoeksgroep NatuRA van het Departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen doen prof. Nina Hermans en dr. Annelies Verlaet onderzoek naar pycnogenol. “Veel ouders van kinderen met ADHD geven aan dat ze naar een alternatief voor methylfenidaat zoeken, omdat ze de bijwerkingen beu zijn”, vertelt Verlaet.
Geen medicatie
NatuRA zet in samenwerking met de Dienst Kinderneurologie van het UZA (prof. Berten Ceulemans) en UZ Gent (Dr. Helene Verhelst) en het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (prof. Dirk Van West) een uitgebreide wetenschappelijke studie op om de effecten van pycnogenol nauwkeurig in kaart te brengen. Voor die studie zoekt Verlaet 144 Vlaamse en Nederlandse kinderen tussen 6 en 12 jaar, met ADHD.
“De deelnemende kinderen mogen voor de start van de studie drie maand lang geen medicatie genomen hebben tegen ADHD. Dat maakt het wat moeilijker om voldoende kandidaten te vinden.”
Geïnteresseerden mogen zich melden via [email protected]. Meer info over het onderzoek staat op www.uantwerpen.be/adhd.
Bron: ADHD