
Melioidose: een verwaarloosde tropische ziekte
ArrayDe onbekende tropische infectieziekte melioidose moet op de lijst van ‘Verwaarloosde Tropische Ziektes’ van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat bepleit onderzoekster Birnie in haar proefschrift. De ziekte komt vaker voor dan tot nu toe is gedacht.
Tropische infectieziekte Melioidose
Melioidose is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bodembacterie Burkholderia pseudomallei. Mensen die deze bacterie via huid, mond of neus binnenkrijgen, kunnen een longontsteking, bloedvergiftiging of abcessen ontwikkelen. Patiënten hebben vaak een verminderd afweersysteem, ze hebben bijvoorbeeld suikerziekte. Melioidose is voornamelijk gerapporteerd in Noord-Australië en Zuidoost Azië. Een recente modelberekening laat zien dat er wereldwijd jaarlijks 169 duizend mensen melioidose krijgen, van wie meer dan de helft overlijdt.
De onderzoekster laat zien dat de geschatte ziektelast van melioidose veel groter is dan andere al erkende verwaarloosde tropische ziektes. Zo toont Birnie aan dat deze ziekte ook in Afrika voorkomt en beschrijft ze de eerste patiënt in het Centraal-Afrikaanse land Gabon. Volgens Birnie wordt de ziekte vaak te laat gevonden of zelfs niet opgemerkt, laat staan behandeld. Om melioidose onder de aandacht te brengen, heeft de onderzoeksgroep van Birnie samen met de Wereldgezondheidsorganisatie het eerste Afrikaanse Melioidose Congres georganiseerd in Nigeria. Op dit moment loopt onderzoek in welke mate deze ziekte voorkomt in Nigeria, zowel in de grond als in mensen.
Vaccin
Er bestaat nog geen goedwerkend vaccin tegen melioidose. Birnie doet hier onderzoek naar. Bij muizen lijkt een vaccin te werken, maar er moeten nog veel stappen worden gezet voordat het daadwerkelijk aan mensen kan worden gegeven.
Emma Birnie: ‘Digging for melioidosis – New insights into the epidemiology and pathophysiology’.
Promotores: prof. dr. W.J. Wiersinga en prof. dr. M.P. Grobusch
Bron: Amsterdam UMC