
Waarom en hoeveel zink heb ik nodig?
ArrayZink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem.
Zink is een belangrijk mineraal. En verschillende gezondheidsclaims van zink zijn onlangs door de EFSA (European Food Safety Authority) bewezen verklaard.
Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren, waaronder garnalen en mosselen.
Zink speelt een rol bij:
Weerstand
Zink is onder andere betrokken bij de opbouw van T-cellen in het bloed. Deze zijn in staat om bacteriën te doden. Dat helpt voor een goede weerstand.
Cellen en DNA
Zink speelt een rol bij de celdeling en bij de opbouw en opslag van DNA. Het is daarmee ook van belang voor de erfelijkheid.
Botopbouw
Zink is betrokken bij de botvorming en draagt dus bij aan het behoud van sterke botten.
Hersenen
Zink heeft een positieve invloed op het geheugen en op het concentratievermogen.
Vruchtbaarheid
Zink is nodig voor de productie van sperma en daarnaast zorgt het ervoor dat er genoeg testosteron (een hormoon) in het lichaam voorkomt. Zink speelt dus een rol bij de vruchtbaarheid van mannen.
Stofwisseling
Zink is een onderdeel van verschillende enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling van vet, eiwit en koolhydraten.
Ogen
Zink is betrokken bij de opname en het transport van vitamine A, wat van belang is voor het gezichtsvermogen.
Opbouw van huid en nagels
Zink draagt bij aan de vorming van eiwitten zoals keratine en collageen. Deze zijn te vinden in de huid en nagels.
Hoeveel zink heb je nodig en waar zit het in?
Zelfs met een evenwichtige en gevarieerde voeding kan er een onbalans bestaan in de hoeveelheid zink die je binnenkrijgt. Slechts 20 tot 30% van zink uit het dieet wordt geabsorbeerd door het lichaam, de feitelijke inname via voeding is beperkt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen man is 11 mg/, en 8 mg/ voor volwassen vrouwen. Dit is gelijk aan de consumptie van 70 g tarwekiemen (12,6 mg), 90 g oesters (14,4 mg), 250 g rundvlees (12,5 mg) of 800 g bruinbrood (14,4 mg)!
Je vindt zink verder in peulvruchten en rijst. Daarnaast zit er ook zink in
andere schaaldieren, eierdooiers, pompoenzaden, knoflook, champignons en
olijven.
Mocht je deze producten niet of niet zo vaak eten, dan kan aanvulling op je
voeding een goed idee zijn. De hoeveelheid zink kan je ook aanvullen
met zink tabletten
Aanbevolen inname
Hoeveel zink heb je per dag nodig?
Categorie/leeftijd | Dagelijkse aanbevelingen van zink (milligram) |
Kinderen | |
6-11 maanden | 5 |
1-2 jaar | 5 |
2-5 jaar | 6 |
6-9 jaar | 7 |
Mannen | |
9-13 jaar | 11 |
14-17 jaar | 12 |
18-50 jaar | 9 |
50-70 jaar | 9 |
> 70 jaar | 9 |
Vrouwen | |
9-13 jaar | 8 |
14-17 jaar | 9 |
18-50 jaar | 7 |
50-70 jaar | 7 |
> 70 jaar | 7 |
Zwangere vrouwen | 9 |
Vrouwen die borstvoeding geven | 11 |
Bronnen: Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018. Overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014. |
Aanvaardbare bovengrens
Hoewel het erg moeilijk is om te veel zink binnen te krijgen, bestaat er een aanvaardbare bovengrens. Voor een veilige inname zijn door de EFSA de volgende bovengrenzen vastgesteld:
Leeftijd | Veilige bovengrens voor zink (miligram per dag) |
1-3 jaar | 7 |
4-6 jaar | 10 |
7-10 jaar | 13 |
11-14 jaar | 18 |
15-17 jaar | 22 |
18 jaar en ouder | 25 |
Te veel zink?
Het is vrijwel onmogelijk om te veel zink binnen te krijgen via eten. Als je langdurig elke dag een hoge dosis zinktabletten gebruikt, kan een tekort aan koper ontstaan.
[intro]
Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een
groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling.
Zink is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling
van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem.
[body]
Zink is een belangrijk mineraal. En verschillende
gezondheidsclaims van zink zijn onlangs door de EFSA
(European Food Safety Authority) bewezen verklaard.
Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen,
zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren, waaronder
garnalen en mosselen.
Zink speelt een rol bij:
Weerstand
Zink is onder andere betrokken bij de opbouw van T-cellen in het bloed. Deze
zijn in staat om bacteriën te doden. Dat helpt voor een goede weerstand.
Cellen en DNA
Zink speelt een rol bij de celdeling en bij de opbouw en opslag van DNA. Het is
daarmee ook van belang voor de erfelijkheid.
Botopbouw
Zink is betrokken bij de botvorming en draagt dus bij aan het behoud van sterke
botten.
Hersenen
Zink heeft een positieve invloed op het geheugen en op het
concentratievermogen.
Vruchtbaarheid
Zink is nodig voor de productie van sperma en daarnaast zorgt het ervoor dat er
genoeg testosteron (een hormoon) in het lichaam voorkomt. Zink speelt dus een
rol bij de vruchtbaarheid van mannen.
Stofwisseling
Zink is een onderdeel van verschillende enzymen die betrokken zijn bij de
stofwisseling van vet, eiwit en koolhydraten.
Ogen
Zink is betrokken bij de opname en het transport van vitamine A, wat van belang
is voor het gezichtsvermogen.
Opbouw van huid en nagels
Zink draagt bij aan de vorming van eiwitten zoals keratine en collageen. Deze
zijn te vinden in de huid en nagels.
HOEVEEL ZINK HEB JE NODIG EN WAAR ZIT HET IN?
Zelfs met een evenwichtige en gevarieerde voeding kan er een onbalans
bestaan in de hoeveelheid zink die je binnenkrijgt. Slechts 20 tot 30% van zink
uit het dieet wordt geabsorbeerd door het lichaam, de feitelijke inname via
voeding is beperkt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen man
is 11 mg/, en 8 mg/ voor volwassen vrouwen. Dit is gelijk aan de consumptie van
70 g tarwekiemen (12,6 mg), 90 g oesters (14,4 mg),
250 g rundvlees (12,5 mg) of 800 g bruinbrood (14,4 mg)!
Je vindt zink verder in peulvruchten en rijst. Daarnaast zit er ook zink in
andere schaaldieren, eierdooiers, pompoenzaden, knoflook, champignons en
olijven.
Mocht je deze producten niet of niet zo vaak eten, dan kan aanvulling op je
voeding een goed idee zijn. De hoeveelheid zink kan je ook aanvullen
met zink tabletten
Aanbevolen inname
Hoeveel zink heb je per dag nodig?
Categorie/leeftijd | Dagelijkse aanbevelingen van zink (milligram) |
Kinderen | |
6-11 maanden | 5 |
1-2 jaar | 5 |
2-5 jaar | 6 |
6-9 jaar | 7 |
Mannen | |
9-13 jaar | 11 |
14-17 jaar | 12 |
18-50 jaar | 9 |
50-70 jaar | 9 |
> 70 jaar | 9 |
Vrouwen | |
9-13 jaar | 8 |
14-17 jaar | 9 |
18-50 jaar | 7 |
50-70 jaar | 7 |
> 70 jaar | 7 |
Zwangere vrouwen | 9 |
Vrouwen die borstvoeding geven | 11 |
Bronnen: Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018. Overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014. |
Aanvaardbare bovengrens
Hoewel het erg moeilijk is om te veel zink binnen te krijgen, bestaat er een aanvaardbare bovengrens. Voor een veilige inname zijn door de EFSA de volgende bovengrenzen vastgesteld:
Leeftijd | Veilige bovengrens voor zink (miligram per dag) |
1-3 jaar | 7 |
4-6 jaar | 10 |
7-10 jaar | 13 |
11-14 jaar | 18 |
15-17 jaar | 22 |
18 jaar en ouder | 25 |
TE VEEL ZINK?
Het is vrijwel onmogelijk om te veel zink binnen te krijgen via eten. Als je
langdurig elke dag een hoge dosis zinktabletten gebruikt, kan een tekort aan koper
ontstaan.