
ROC Midden Nederland treft maatregelen tegen tekorten Zorg
ArrayHet Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland voert in januari 2019 een extra startmoment in voor de opleiding Verpleegkunde in Utrecht. Deze niveau 4 mbo-opleiding leidt verpleegkundigen op die meteen aan de slag kunnen in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, in de thuiszorg en in ziekenhuizen. Het tweede startmoment is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen en innovaties van het Gezondheidszorg College om het grote tekort van verpleegkundigen op de arbeidsmarkt op te lossen. Studenten Verpleegkunde zijn na hun vierjarige opleiding zo goed als zeker van een baan. Vaak bij de instellingen waar ze ook stage hebben gelopen. Zij-instromers in de BBL, de opleidingsvariant waarbij studenten 4 dagen in de week werken en een dag per week naar school komen, kunnen vrijwel direct aan het werk.
Open Avond
Tijdens de Open Avond op 28 november zijn alle leslocaties van ROC Midden Nederland geopend voor geïnteresseerden. De Future Care Labs in Utrecht zijn te bezichtigen en docenten en studenten van alle opleidingen van het Gezondheidszorg College en het Welzijn College geven presentaties en demonstraties in de praktijklokalen. Meer informatie en aanmelden voor opleidingen die in januari starten: www.rocmn.nl
‘Switchers’ en aanpakkers
Starten in januari is interessant voor havisten, mbo-studenten en studenten van een hbo-opleiding die tussentijds willen switchen. De opleiding Verpleegkunde staat bekend als pittig: het zijn de aanpakkers die niet terugschrikken voor een uitdaging die hiervoor slagen. De meest ambitieuze studenten kunnen de opleiding sneller afronden, waarbij gekeken wordt naar vooropleiding, voortgang en ervaring.
Toekomst van de zorg
ROC Midden Nederland speelt proactief in op de situatie op de arbeidsmarkt. Eerstejaars studenten Verpleegkunde komen vanaf de start van de opleiding al in aanraking met professionals uit het werkveld van de zorg. In januari openen de Future Care Labs in Utrecht hun deuren. De labs zijn samen met bedrijven en maatschappelijke partners ontwikkeld en sluiten aan bij de laatste actuele inzichten in de zorg. In deze drie nieuwe lesruimtes maken studenten kennis met nieuwe zorgtechnologie. Op de Tech Campus in Nieuwegein komt een lab waar studenten Techniek- en ICT leren hun kennis in te zetten voor de zorg. Daarnaast is er een mobiel zorglab waar zowel studenten als medewerkers van o.a. verpleeg- en verzorgingshuizen getraind worden.
Afgestudeerd Verpleegkundige Robin Kikkert: “Na de havo ging ik Verpleegkunde studeren op het hbo. Maar ik kwam er al snel achter, dat ik daar niet gelukkig werd. Ik miste de praktijk. Op het Gezondheidszorg College is onderwijs in de praktijk een belangrijk deel van de opleiding. De lesstof is pittig en de praktijk vraagt best veel van je, maar ik werd hiermee goed voorbereid op de arbeidsmarkt”.
Bron: ROC Midden Nederland