Tijgermug in vijftien gemeenten gevonden

Array

Dit jaar zijn in vijftien gemeenten tijgermuggen aangetroffen. Dit blijkt uit de nieuwste vangstgegevens die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) recent heeft bekendgemaakt. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten wordt hiermee het record van vorig jaar (tien gemeenten) ruim overtroffen.  In het overgrote deel van de gevallen kan er volgens het platform een verband worden gelegd met de invoer van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Het platform gaat de minister van Volksgezondheid vragen handhavend tegen deze bedrijven op te treden.

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten overdragen op mens en dier, zoals dengue en zika. Voor deze ziekten zijn vaak geen vaccins of medicijnen beschikbaar en ze kunnen soms tot de dood leiden. Overdracht van ziekte kan ook gebeuren zonder dat de mug eerst een besmette persoon heeft gebeten, doordat ‘moedermug’ virussen kan overdragen op haar nageslacht.

Historische gegevens tijgermuggen

Volgens het platform is het zeker, dan wel op basis van historische gegevens zeer aannemelijk, dat in minstens acht gemeenten sprake is van import van tijgermuggen door bandenbedrijven. Het betreft Etten-Leur (vondst op 14 augustus),  Lelystad (31 mei, 18 juni en 27 juli),  Noordoostpolder (15 juni), Almere ( 20 juni), Montfoort (19 juli, 10 en 15 augustus,  13, 21 en 28 september), Hardenberg (31 mei en 11 juni), Assen (15 juni,  9 en 26 juli) en Weert (14 juni, 5 en 11 juli en 1 augustus). In laatstgenoemde gemeente is de tijgermug door de vele jaren voortdurende invoer zelfs al gevestigd.

Lucky Bamboo

Naar het oordeel van het platform is het aannemelijk dat de vondsten in Lansingerland (2 februari) en Amstelveen (8 en 21 juni en 16 augustus) toegeschreven kunnen worden aan bedrijven die Lucky bamboo importeren.  De vondsten in Haarlemmermeer (1 juni, 26 juni en 16 augustus) zijn volgens het platform waarschijnlijk gedaan op Schiphol, evenals de vondsten van de gelekoortsmug (op twaalf data, tussen 26 januari en 9 augustus). De vondsten in Aalten (4 mei en 14 augustus) zijn een voortzetting van de vondsten die daar vorig jaar gedaan zijn, ondanks de bestrijding door de NVWA. De vondst in Arnhem (3 augustus) is volgens de NVWA waarschijnlijk te verklaren doordat een of meer tijgermuggen per auto met iemand uit Italië zijn meegereisd. De bron van de vondsten in Westervoort  (op 28 en 29 augustus,  7 en 17 september) en in Eindhoven (19 september) is nog onduidelijk; hetzelfde geldt voor de vondst van een of meer gelekoortsmuggen in Rotterdam (29 juni 2018). Het aantal muggen dat gevangen is maakt de NVWA pas volgend jaar op de site bekend.

Wet publieke gezondheid gewijzigd

Eind vorig jaar is de Wet publieke gezondheid gewijzigd, waardoor de minister van Volksgezondheid verantwoordelijk is geworden voor de aanpak van exotische gezondheidsbedreigende muggen bij bandenbedrijven. De minister was dat al voor de Lucky bamboobedrijven,  op grond van de Warenwet. Die wetswijziging lijkt volgens het platform geen enkel positief gehad te hebben. Het platform gaat de minister vragen om handhavend op te treden tegen de bedrijven, teneinde de invoer en verspreiding van tijgermuggen te stoppen.

Bron: stichting platform Stop invasieve exoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen