Onderzoekers halen informatie over darmbacteriën uit de lucht
ArrayHet is wetenschappers van Wageningen University & Research gelukt om via de lucht te meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken. Met deze nieuwe methode willen ze meer te weten komen over goede voeding en de gezondheid van darmen.
In proeven met muizen werd aangetoond dat darmbacteriën voedsel op verschillende manieren verwerken, afhankelijk van het eten dat ze voorgeschoteld kregen. Moeilijk verteerbaar voedsel werd bijvoorbeeld sneller gefermenteerd dan makkelijk verteerbaar voedsel. De onderzoekers konden dit vaststellen door simpelweg te meten welke gassen de muizen in- en uitademden. Een diervriendelijke techniek dus.
Darmgezondheid meten met een ademtest
De methode kan bovendien per direct worden verspreid voor menselijk gebruik, volgens hoofdonderzoeker Evert van Schothorst: ‘Er bestaan al kamers waar de ademlucht van mensen wordt gemeten. Als die worden uitgerust met de sensoren die wij in ons onderzoek hebben gebruikt, kunnen ze real-time meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken.’
Belangrijke informatie van darmbacteriën
Deze metingen kunnen dan belangrijke informatie opleveren over de gezondheid van de darmen, en in de toekomst wellicht ook over aandoeningen als de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom. Ook kunnen de onderzoeksresultaten ons meer vertellen over gezonde voeding. De samenstelling van darmbacteriën en hun reactie op ons voedsel heeft namelijk ook effect op het gevoel van verzadiging. ‘Hoe meer we daarover weten, hoe beter we overgewicht, obesitas en samenhangende ziekten kunnen aanpakken’, aldus Van Schothorst.
Link naar het artikel in Scientific Reports:www.nature.com/articles/
Bron: WUR