Mixed reality als neuronavigatiesysteem bij hersenoperaties

Array

Eerste proeven met patiënten: nieuwe kijktechniek veelbelovend
In het Erasmus MC is de afgelopen maanden een succesvolle proef uitgevoerd met een zogenaamde Hololens van Microsoft. De neurochirurgen gebruikten de Hololens als navigatiesysteem voor het lokaliseren van hersentumoren. Dit zorgde voor een verhoogde concentratie en aandacht van de chirurg. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift World Neurosurgery.

Neuronavigatie met Hololens

Bij operaties aan de hersenen wordt normaliter gebruik gemaakt van schermen waarop MRI beelden van de hersenen van de patiënt worden getoond. De hersenchirurg gebruikt die beelden als een landkaart om bijvoorbeeld een tumor te lokaliseren: het neuronavigatie systeem. In het Erasmus MC is nu voor het eerst bij een groep van 25 patiënten een nieuwe navigatietechniek getest, namelijk met de Hololens van Microsoft. Daarmee “ziet” de chirurg waar de tumor zich bevindt terwijl hij naar de patiënt kijkt in plaats van naar een scherm naast de patiënt. Eerder gemaakt 3D MRI beelden worden dan geprojecteerd in de bril waarmee de chirurg naar de patiënt kijkt.

Neuronavigatiesysteem bij hersenoperaties

Op basis van MRI-scans werd een 3D model gemaakt van de hersenen en de tumor. Dit model werd omgezet naar een hologram en ingeladen in de Hololens. Het hologram werd op de operatiekamer op het hoofd van de patiënt geplaatst, zodat de neurochirurg de tumor in het hoofd van de patiënt direct kon zien en kon lokaliseren. De tumor werd vervolgens afgetekend met zowel de Hololens als het gebruikelijke neuronavigatie systeem. Het verschil werd opgemeten en gerapporteerd. De neurochirurg kon met de Hololens de tumor direct in het hoofd van de patiënt zien al voordat de operatie begon, zonder naar een scherm te moeten kijken.

Nauwkeurigheid verbeteren

“Dit zorgde voor betere concentratie en aandacht van de neurochirurg op de operatiekamer. De nauwkeurigheid van de Hololens in het lokaliseren van de tumor verschilde gemiddeld 4 millimeter, vergeleken met het navigatiesysteem. Meer onderzoek is nodig om de nauwkeurigheid verder te verbeteren, maar de resultaten zijn hoopgevend”, zeggen Fatih Incekara, arts-onderzoeker op de afdelingen Radiologie en Neurochirurgie en dr. Arnaud Vincent, neurochirurg.

Het onderzoek is hier te vinden: https://doi.org/10.1016/j.wneu.2018.06.208

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen