
Vaccinatiegraad op niveau houden om uitbraak te voorkomen
ArrayEen hoge vaccinatiegraad voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn van groot belang. De WHO adviseert een norm van 95 procent. Deze norm, die nodig is om mazelen uit te bannen, wordt voor de eerste BMR-prik niet meer gehaald in Nederland. Voor de tweede BMR-vaccinatie lag dit percentage al veel langer lager dan de norm. Voor 2017 is de vaccinatiegraad voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is met ongeveer 1 procent gedaald. Dat staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2017.
In de EU waren tussen 2008 en 2015 215.000 gevallen van ziektes die door vaccinatie voorkomen hadden kunnen worden, waaronder de mazelen. Vorig jaar moest ook het RIVM in Nederland waarschuwen voor een mazelen- en een bofuitbraak.
Uitbraak bof en mazelen
Een dalende vaccinatiegraad vergroot de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen,rode hond en de bof uitbreken. En voor de ongevaccineerde is het vooral een gemiste kans op individuele bescherming tegen ernstige en potentieel invaliderende infectieziekten. De gemiddelde percentages in Nederland liggen voor de meeste vaccinaties nog boven de 90 procent. Opvallend is wel dat de deelname aan de HPV-vaccinatie met 8 procent aanzienlijk is afgenomen.
Sinds enige jaren zijn in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen die overlijden door mazelen, terwijl dat jarenlang niet het geval was. Meer voorlichting en transparantie over onderzoeken zijn nodig om gewetensbezwaren tegen vaccins alleen weg te nemen. We moeten zorgen dat oude ziekten, die we in Europa succesvol hadden uitgeroeid, zoals polio, door een te lage vaccinatiegraad, nieuw leven inblazen.