Nieuwe methode om medicijnen in oog af te leveren gaat klinische testfase in
ArrayEén van de oogprojecten van het Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe) heeft toestemming gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om de klinische testfase te starten. Binnen het zogenoemde Ocular Coil Drug Delivery Comfort Trial-project (OCDC) is een innovatieve manier ontwikkeld om medicijnen in het oog af te leveren. Het OCDC-project is het eerste publiek-private ontwikkeltraject binnen InSciTe dat binnen 3 jaar de klinische fase bereikt heeft. Een mijlpaal voor de projectpartners als ook voor InSciTe.
Het toedienen van oogdruppels of oogzalf wordt door sommige mensen als lastig en tijdrovend ervaren. Met name ouderen hebben daar soms zelfs de hulp van zorgverleners of mantelzorgers bij nodig. Bovendien is niet duidelijk hoeveel van het werkzame bestanddeel in het oog wordt geabsorbeerd, omdat niet kan worden gemeten hoeveel er precies wordt toegediend. In diverse studies is aangetoond dat nog geen 5% van een oogdruppel daar terechtkomt waar het medicijn nodig is. Om dit te compenseren, bevatten oogdruppels hoge concentraties van het werkzame bestanddeel en moeten ze regelmatig worden toegediend, wat kan leiden tot bijwerkingen (bijv. allergieën of toxische reacties) of een lage therapietrouw.
Oog met coil
De oplossing die in het OCDC-project wordt ontwikkeld, is een innovatief oogimplantaat in de vorm van een klein flexibel staafje (coil) dat achter het ooglid kan worden geplaatst. Deze coil is voorzien van een speciale gladde coating zodat de patiënt het staafje niet voelt zitten. De coil kan met behulp van uniek biomateriaal het medicijn gedurende een periode van enkele weken of maanden vrijgeven, afhankelijk van wat nodig is. “Deze methode biedt patiënten meer vrijheid tijdens de behandeling en een nauwkeurige toediening van het medicijn, en er zijn geen zorgverleners voor nodig”, vertelt projectleider Professor dr. Rudy Nuijts van het Maastricht Universitair Medisch Centrum + (MUMC+).
“Ons doel is om een beter alternatief te bieden ten opzichte van de gangbare oogdruppel methode”, vervolgt Nuijts zijn verhaal. “Bij ziektes zoals glaucoom en oogontsteking zijn de bekende traditionele toedieningsvormen in de meeste gevallen weinig effectief omdat het geneesmiddel maar in zeer kleine hoeveelheden wordt geabsorbeerd in het oog. Ons doel is om het geneesmiddel efficiënter en met minder bijwerkingen af te leveren in het oog op een manier die voor een hogere therapietrouw zorgt.” Het consortium dat betrokken is bij de ontwikkeling van de zogenoemde coil bestaat naast het MUMC+ uit de Technische Universiteit Eindhoven en de medical device start-up Eyegle bv.
Uniek matrix concept
De klinische studie waarvoor nu goedkeuring verkregen is, richt zich op het testen van het comfort van een placebo gevulde coil bij gezonde proefpersonen. “De doelstelling van het biomedisch programma van InSciTe is om min-of-meer bewezen concepten sneller en goedkoper door te ontwikkelen tot klinisch en marktklare producten. InSciTe doet dit volgens een voor Nederland uniek matrix concept waarbij een leer-, werkomgeving wordt geboden bestaande uit een kwaliteitsmanagementsysteem, infrastructuur, apparatuur, trainingen en professionals. Een full servicepakket waarbij klanten, hetzij publiek-private projecten hetzij start-ups, aan de hand worden meegenomen en begeleid in het zelf opzetten en uitwerken van het benodigde kwaliteitssysteem en de onderliggende documentatie voor hun product.
Er wordt hen geleerd hun product op de juiste wijze, in de juiste infrastructuur (cleanrooms) en met de juiste apparatuur (gevalideerd en gemonitord) te produceren,” aldus Danielle Curfs, manager van het Biomedisch programma van InSciTe.
Het OCDC-consortium zit ondertussen niet stil en werkt op dit moment aan de productie van medicijn geladen coils. Het is te voorzien dat deze coils in de tweede helft van 2018 getest kunnen worden op effectiviteit en doeltreffendheid.
“Als alles volgens plan blijft verlopen, heeft het OCDC-consortium begin 2019 de resultaten van de klinische comfort studie met placebo coils als ook de uitkomst van de effectiviteitsstudie met de medicijn geladen coils,” zeg Danielle Curfs. “Voor InSciTe is dit een belangrijke stap in het validatieproces dat het matrix-concept werkt en dat nieuwe innovaties sneller de markt bereiken.”
Bron: InSciTe & Chemelot