Oproep aan Marokkaanse gemeenschap: word stamceldonor

Array

Stichting Matchis start vandaag een campagne gericht op de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Op het ogenblik staan in de Nederlandse, maar ook in de wereldwijde stamceldonorbank voor stamceltherapie, te weinig mensen van Marokkaanse afkomst geregistreerd.

Bij het vinden van een passende donor voor leukemiepatiënten speelt afkomst een belangrijke rol. Mensen van dezelfde afkomst hebben een grotere kans op een match.

De boodschap

In de vandaag begonnen campagne legt een arts, voorzitter van de Associatie van Marokkaanse Artsen in Nederland (AMAN), uit wat stamceldonatie is. Een imam vertelt dat de islam positief is over stamceldonatie en roept gelovigen op zich aan te melden. Twee zusjes doen een indringende oproep aan iedereen om stamceldonor te worden. Hun broertje heeft dringend een stamceltransplantatie nodig. De donor zal zeer waarschijnlijk gevonden moeten worden binnen de Marokkaanse gemeenschap. Vooral deze oproep geeft het belang aan van meer donoren en hopelijk wordt een donor mede door de campagne daadwerkelijk gevonden.

Campagne werving Marokkaanse stamceldonor

Vanaf maandag 4 juni zijn de filmpjes met de imam, arts en zusjes te zien op onder meer www.stamceldonor.marokko.nl en facebook.com/Marokko. Via banners op uiteenlopende websites kunnen de filmpjes worden bekeken. Vervolgens wordt doorverwezen naar de website van Matchis waar meer informatie is te krijgen en men zich als donor kan inschrijven.

De campagne is het gevolg van de wens die een aantal Nederlandse hematologen recent uitsprak om meer in te zetten op de werving van stamceldonoren met een allochtone achtergrond. Te vaak moeten zij tegen patiënten van onder andere Marokkaanse afkomst zeggen dat er voor hen helaas geen geschikte donor te vinden is in de stamceldonorbank. Voor mensen met leukemie of andere ernstige bloedaandoeningen is een stamceltransplantatie soms de laatste kans op overleven.

Stichting Matchis

Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Een stamceltransplantatie is voor deze patiënten vaak de laatst mogelijke behandeling om te kunnen overleven. Op het ogenblik staan er in Nederland ruim 220.000 mensen als stamceldonor ingeschreven.
Deze campagne is mogelijk dankzij een gift van het bedrijf Pfizer.

Bron: Stichting Matchis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen