Zorggroep Nijkerk geeft patiënten meer regie met het Regionaal eHealth Platform

Array

Stichting Gezondheidscentra Nijkerk investeert verder in Population Health Management om de eerstelijnszorg te verbeteren
Stichting Gezondheidscentra Nijkerk past als een van de eerste zorggroepen in Nederland Population Health Management actief toe om hun eerstelijnszorg te verbeteren en patiënten meer regie te geven. Daarom ging de zorggroep een partnerschap aan . Stichting Gezondheidscentra Nijkerk is een regionaal, multidisciplinair eerstelijnssamenwerkingsverband van 200 zorgverleners. De stichting richt zich voornamelijk op chronische zorg, ouderen, jeugd en GGZ. ‘’Iedere inwoner van Nijkerk heeft recht op passende zorg, waarbij we eigen verantwoordelijkheid en regie zoveel mogelijk stimuleren en ondersteunen.’’ Het Regionaal eHealth Platform biedt de mogelijkheid om dit te realiseren met behulp van eHealth-oplossingen.

eHealth Platform

De visie van Gezondheidscentra Nijkerk is alle inwoners van passende zorg te voorzien op basis van drie pijlers: persoonsgericht, preventief en transmuraal. ‘’Om deze pijlers in te kunnen richten, hebben we een platform nodig waarmee we multidisciplinair kunnen samenwerken en waar de patiënt centraal staat,’’ aldus Siemssen.

 

Population Health Management

Het Regionaal eHealth Platform biedt de mogelijkheid om medische patiëntgegevens uit het Huisartsinformatiesysteem uit te wisselen met gegevens van ketenpartners, om zo snel inzicht te krijgen in de gehele populatie. Gegevens worden alleen uitgewisseld als de patiënt daar eerder toestemming voor heeft gegeven. ‘’Bij Gezondheidscentra Nijkerk zetten we in op Population Health Management en daar is een goed IT-fundament voor nodig.’’ Population Health Management is een proactieve benadering van de zorg om de gezondheid van de patiëntenpopulatie te verbeteren, met kwalitatief hoogwaardige zorg tegen lagere kosten. Met het Regionaal eHealth Platform is het mogelijk om analyses op data uit te voeren, zodat er ingezoomd kan worden op risicogroepen en er proactief interventies gedaan kunnen worden.’’

Ondersteuning zorgverlener

Met name de praktijkondersteuners zullen gebruik gaan maken van het Regionaal eHealth Platform. Siemssen: ‘’Voor onze zorgverleners wordt het makkelijker om met de patiënt te communiceren en om de status van de patiënt in de gaten te houden. Door vroegtijdig in te grijpen, voorkomen we verergering van de klachten. Daarnaast kan de zorgverlener gemakkelijker inzoomen op een populatie en deze vervolgens managen.’’

Vergroten patiëntbetrokkenheid

Gezondheidscentra Nijkerk gelooft sterk in de inzet van digitale middelen. ‘’Wij gaan uit van het principe digital first”, aldus Siemssen. “De inzet van digitale middelen vergroot de zelfredzaamheid. De patiënt kan zelf bij zijn dossier, wordt goed geïnformeerd en wordt zo meer betrokken bij zijn eigen behandelplan.” Gezondheidscentra Nijkerk was op zoek naar een platform waar patiënten voldoende informatie en instrumenten aangereikt krijgen om zelf de regie te voeren. Siemssen: ‘’Via het Regionaal eHealth Platform krijgt de patiënt overzicht van alle relevante informatie die te maken heeft met zijn aandoening. Daarnaast kan de patiënt samen met de behandelaar een behandelplan opstellen. Samen beslissen verbetert de doelmatigheid en kwaliteit van de zorg.’’ De zorgverlener kan bijvoorbeeld de uitkomsten van vragenlijsten en screeners gebruiken om behandelopties te bespreken.

Bron: Stichting Gezondheidscentra Nijkerk

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen