
Miljoenensubsidie voor robotevolutie-onderzoek Guszti Eiben
ArrayGuszti Eiben, hoogleraar Artificial Intelligence op de VU, en een team van Britse collega-wetenschappers uit Bristol, Edinburgh en York hebben een miljoenensubsidie gekregen om Autonomous Robot Evolution (ARE) verder te onderzoeken.
Het gaat om 1,8 miljoen pond, omgerekend ruim 2 miljoen euro. De beurs komt van de EPSRC, de Britse wetenschapsfinancier voor Guszti Eiben is bijzonder hoogleraar aan de University of York. Het onderzoek zal na de zomer van 2018 beginnen en vier jaar duren.
Kerncentrales
Zelf-reproducerende robots bieden een platform voor fundamenteel onderzoek naar evolutie en het ontstaan van intelligentie, tevens een (r)evolutionaire manier om betere robots te ontwerpen. Binnen dit project worden robots ook “gekweekt” voor een praktische toepassing: het verkennen en opruimen van oude kerncentrales. Twee jaar geleden trok Guszti Eiben met zijn VU-team wereldwijde (media-)aandacht toen hij de eerste robotbaby ooit aan de wereld presenteerde. Geboren uit de 3D-printer, uit het willekeurig gecombineerde DNA van twee robotouders, net als bij mensen. Hiermee bewees Eiben voor het eerst dat het concept van robotevolutie mogelijk is, zowel voor het brein (de software) als voor het lichaam (de hardware).
Paradisolezing
Op zondag 27 mei om 11.00 uur geeft Guszti Eiben een Paradisolezing over zijn onderzoek. De lezing is uit een serie Paradisolezingen onder de noemer ‘De Nieuwe Mens’. Onder andere VU-hoogleraar Piek Vossen, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de bekende sterrenkundige Vincent Icke waren eerdere sprekers in deze serie.
Bron: VU