
Bacteriële vaccins kunnen antibioticaresistentie voorkomen
ArrayNederland investeert € 12,2 miljoen in de ontwikkeling van bacteriële vaccins via een vijfjarenopdracht aan Intravacc. Bacteriële vaccins zijn een preventieve maatregel in de aanpak van antibioticaresistentie. Een vaccin beschermt immers tegen (resistente) infecties waardoor minder antibiotica nodig zijn. In opdracht van VWS start Intravacc met de ontwikkeling van vaccins tegen resistente gonorroe en de ziekte van Lyme.
Steeds vaker weten bacteriën antibiotica te omzeilen. Ze worden resistent. Nieuwe antibiotica ontwikkelen en bestaande antibiotica zorgvuldiger inzetten zijn goede oplossingen. Maar er zijn nog meer alternatieven, zoals vaccins ontwikkelen die infecties kunnen voorkomen.
Gonorroe en Lyme
Er is grote behoefte aan vaccins die bescherming bieden tegen infecties door bacteriën, waaronder resistente bacteriën. De lijst met resistente bacteriën is lang. VWS en Intravacc maakten een keuze door te kijken naar het volksgezondheidsbelang van de infectieziekten, de aan- of afwezigheid van alternatieven, en de toepasbaarheid binnen de platformen van Intravacc. Hier kwamen 2 bacteriën uit:
• resistente gonorroe: deze infectie staat hoog op de prioriteitenlijst die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2017 opstelde
• Lyme: deze bacterie vormt een aanhoudend probleem waarvoor behandeling met antibiotica nodig is
Platformtechnologieën
De ontwikkeling van een vaccin duurt relatief lang. Gebruikmaken van bestaande kennis kan dit traject aanzienlijk verkorten. Intravacc werkt met 2 bacteriële platformtechnologieën: OMV-technologie (Outer Membrane Vesicle) en conjugaat technologie. Zowel gonorroe als Lyme passen goed in het OMV-platform. Intravacc ontwikkelt nu eerst een conceptvaccin tegen gonorroe. En gebruikt de opgedane kennis en expertise vervolgens voor een vaccin tegen Lyme.
Kijk voor meer informatie over Intravacc op intravacc.nl.
Bron: Rijksoverheid