Bijna kwart van de kankerpatiënten wil thuis behandeld worden
ArrayDit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), financieel mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis. Uit het onderzoek blijkt dat de plek waar mensen hun behandeling krijgen – thuis of in het ziekenhuis – maatwerk is. ‘Wij willen dat patiënten daar zorg krijgen waar zij het liefste zorg ontvangen’, vertelt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis.
Resultaten onderzoek: thuis, in het ziekenhuis of allebei
Kankerpatiënten hebben verschillende behoeftes als het gaat om de keuze voor behandeling thuis of in het ziekenhuis. 24% geeft de voorkeur aan thuisbehandeling en 32% voor een afwisselende behandeling: de ene keer in het ziekenhuis en de andere keer thuis. De woonsituatie blijkt hierin een belangrijke factor: mensen die alleen wonen neigen vaker naar een behandeling in het ziekenhuis. 35% ontvangt het liefst zorg in het ziekenhuis.
Voorkeur van de patiënt, uitgangspunt voor inkoopbeleid
Het onderzoek toont ook aan dat patiënten verschillende behoeftes hebben als het gaat om behandellocatie. ‘We volgen de initiatieven die vanuit het zorgveld zijn opgestart op de voet’, vertelt Gerrits. ‘De waardering van patiënten die een thuisbehandeling krijgen is ontzettend hoog, maar de persoonlijke voorkeur van de patiënt blijft het belangrijkst. Wij zetten er met ons inkoopbeleid op in om deze keuze voor zoveel mogelijk patiënten mogelijk te maken.’
Ambitie 2025: 1 op de 5 kankerpatiënten ontvangt zorg thuis
Komend jaar gaat Zilveren Kruis afspraken maken met ziekenhuizen om thuisbehandeling verder te stimuleren. Daarbij ligt de focus op de behandeling van long- en borstkanker, maar andere vormen van thuisbehandeling worden niet op voorhand uitgesloten. Gerrits: ‘Onze ambitie is dat in 2025 20% van de kankerpatiënten met immuno- of chemotherapie thuis wordt behandeld.’ Voorwaarde daarbij is dat thuisbehandeling alleen een optie is als het medische verantwoord is en de thuissituatie dit toelaat.
Vrijheid voor de zorgaanbieder
Het mogelijk maken van immuno- en chemotherapie thuis wordt niet alleen voor verzekerden van Zilveren Kruis uitgerold, maar voor alle patiënten. De thuisbehandeling van kankerpatiënten betekent ook een verandering in logistieke processen. Zorgaanbieders krijgen de vrijheid om zelf te bepalen op welke manier zij dit willen inrichten. Bijvoorbeeld met eigen verpleegkundigen of met derde partijen zoals thuiszorgorganisaties.
Bron: NFK & Zilveren Kruis