
Livv Mobile Health lanceert campagne voor hartpatiënten: ‘Je bepaalt zelf je ritme’
ArrayZwolse startup maakt zich sterk voor efficiëntere hartmonitoring
Hartzorg van de tweede naar de nulde lijn
Tot op heden konden mensen met klachten die kunnen wijzen op hartritmestoornissen alleen systematisch gemonitord worden met een implanteerbare hartritmemonitor of met een zogeheten holteronderzoek, dat een aaneengesloten periode van 24 of 48 uur bestrijkt. Beide oplossingen zijn duur en vereisen structurele afspraken met een cardioloog. Livv Mobile Health heeft daarom een laagdrempelige oplossing ontwikkeld, die bestaat uit een mobiele ECG-opnemer die in verbinding staat met een app op een smartphone. “Dat betekent dat iedereen zijn hartzorg van de tweede lijn, het ziekenhuis, kan verplaatsen naar de nulde lijn, op het moment en de locatie die hij zelf kiest.”
Van ECG-opnemer via app naar callcenter en medisch dossier
De gebruiker kan de hartmeting op ieder gewenst moment starten door zijn vingers 30 seconden op de ECG-opnemer te leggen, een plastic strip met twee metalen plaatjes die nauwelijks groter is dan een bankpas. Het ECG wordt in de app opgeslagen en op verzoek van de gebruiker doorgestuurd naar het medische callcenter dat Livv samen met een gerenommeerd ziekenhuis heeft opgezet. ECG-verpleegkundigen en holteranalisten, die onder supervisie staan van een cardioloog, doen daar de eerste beoordeling van de ECG’s. Het medisch callcenter koppelt de bevindingen vervolgens terug aan de gebruiker en adviseert over de eventuele vervolgstappen. De gebruiker kan alle data opslaan in zijn eigen beveiligde medische dossier, dat hij kan delen met zijn huisarts; indien gewenst kan dat dossier vervolgens gekoppeld worden aan zijn EPD.
Kosten omlaag, eigen regie omhoog
Voor cardioloog-elektrofysioloog Jaap Jan Smit van Isala Klinieken is het maatschappelijke voordeel van een toegankelijke mobiele ECG-toepassing enorm: “Voor hartpatiënten betekent het feit dat ze ongeacht hun verblijfplaats 24/7 een hartfilm kunnen maken, doorsturen en laten beoordelen een enorme vrijheidswinst. Vier uur reistijd en wachten in wacht- en spreekkamer wordt vervangen door 4 uur zelf ingevulde vrije tijd. De patiënt bepaalt zelf of en wanneer het nodig is zijn hartfilm te laten beoordelen. En het voordeel voor de zorgsector behoeft geen uitleg: de kostenbesparingen zijn natuurlijk aanzienlijk als de cardioloog en ander personeel ontlast worden.”