Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd
ArrayOpvang na een schokkende gebeurtenis
Goede opvang na een schokkende gebeurtenis op de werkplek is essentieel. Zo’n gebeurtenis – zoals (seksueel) geweld of het meemaken van suïcide – leidt bij de betrokken medewerker(s) vaak tot gevoelens van onveiligheid. Het kan hun vertrouwen in hun eigen professionaliteit, in zichzelf en in de organisatie schaden. Mensen die zich gehoord en gesteund voelen na zoiets ingrijpends, functioneren beter dan mensen die boosheid en wrok ervaren omdat zij zich niet serieus genomen voelen. Dit soort negatieve gevoelens kunnen de verwerking belemmeren.
Wie de eerste opvang ook doet (de leidinggevende, directe collega’s of een extern bureau), het vereist specifieke kennis en vaardigheden om mensen die schokkende gebeurtenissen hebben meegemaakt goed te kunnen ondersteunen.
De Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) heeft samen met partijen uit het veld een accreditatie- en certificeringsprogramma ontwikkeld om de kwaliteit van de ondersteuner en de instituten die trainingen voor nuldelijns ondersteuning verzorgen te waarborgen. Ruth Willems was lid van de Klankbordgroep die inhoudelijk commentaar en advies gaf aan de NtVP in dit traject. Zij heeft de training ‘Opvang na schokkende gebeurtenissen’ ontwikkeld die ze bij Kudding & Partners geeft. De accreditatie-eisen zijn hierin verwerkt. Dit boek is een naslagwerk dat aansluit op deze training.