Ambitieus Expertisecentrum Osteogenesis Imperfecta wint Isala’s veiligheidsprijs
ArrayAl meer dan 10 jaar bouwt Isala Expertisecentrum Osteogenesis Imperfecta aan zijn medische deskundigheid. Het behandelt volwassen patiënten die door een erfelijke afwijking veel last hebben van botbreuken en vergroeiingen. Inmiddels is het centrum uitgegroeid tot één van de twee toonaangevende behandelcentra in Nederland. Isala’s Cliëntenraad reikte gisteren aan dit centrum de Prijs voor kwaliteit en veiligheid uit. Waarbij ook de toegewijde zorg en het contact met de patiënten werd geprezen.
Orthopeed Guus Janus nam samen met verpleegkundig specialist Arjan Harsevoort en internist Anton Franken de prijs in ontvangst. Guus: ‘Wij zijn uiteraard heel blij met deze prijs en dankbaar voor alle steun die we krijgen, onder meer vanuit het bestuur. Maar ik wil vooral ook benadrukken dat wij nauw samenwerken met een zeer actieve patiëntenvereniging, met leden die ondanks alles heel positief in het leven staan. Het contact met hen is intensief en interactief. Samen geven we vorm aan de zorg die wij in het expertisecentrum leveren.’
De prijswinnaars van het Isala Expertisecentrum Osteogenesis Imperfecta: orthopedisch chirurg Guus Janus, revalidatiearts Anne Marieke Dommisse, verpleegkundig specialist Arjan Harsevoort, ergotherapeut Minka de Jong, ergotherapeut Danielle van der Grijn, klinisch geneticus Fleur van Dijk, internist Anton Franken en vrijwilliger Marije Reitsma.
Grote ambitie
Ton van den Berg, voorzitter Cliëntenraad: ‘Het expertisecentrum is een terechte winnaar. Constant onderhoudt het centrum contact met deskundigen en zorginstellingen in binnen- en buitenland. De groep is kritisch op zichzelf en kijkt altijd naar verbetermogelijkheden. Zo vinden de behandelingen volgens de laatste, bewezen inzichten plaats en helpen de zorgverleners patiënten zo goed mogelijk hun leven te leven. Andere zorginstellingen en patiënten vragen het expertisecentrum regelmatig om advies.
Zelfregie
Daarnaast waarderen wij enorm de positie van de patiënt binnen dit expertisecentrum: De patiënt wordt uitgenodigd zoveel mogelijk zelf de regie te nemen. Ook vraagt het centrum hun patiënten waar de zorg beter kan. Familie en mantelzorgers worden nauw betrokken. Een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen zorgverlener en patiënt.’
Teamwork
Behandeling van osteogenesis imperfecta is teamwork: een orthopedisch chirurg, revalidatiearts, ergotherapeuten, internist, klinisch geneticus, een vrijwilliger en een verpleegkundig specialist vormen het team. Verpleegkundig specialist Arjan Harsevoort: ‘Ons team heeft hart voor patiënten met OI, we werken zeer nauw samen’. Het hele team staat voor behandeling en begeleiding van patiënten.
Isala Prijs voor kwaliteit en veiligheid
Bestuurslid Robbin Thieme Groen was de eerste persoon die deze prijs ontving bij zijn vertrek uit Isala in 2016. Hij kreeg de prijs voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kwaliteit en veiligheid binnen Isala in het algemeen en voor zijn inspanningen voor de JCI-accreditatie in het bijzonder. Isala zet deze mooie traditie graag voort, immers binnen Isala zijn vele zorgprofessionals die individueel, maar meestal in groepsverband, initiatieven ontwikkelen die een grote sprong voorwaarts betekenen voor de kwaliteit van behandeling van patiënten. De winnaars ontvangen naast de eer een wisseltrofee, oorkondes en natuurlijk taart voor het hele team.
Bron: Isala