Heb je eczeem?! Let dan goed op wat vergoed wordt vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering

Array

Als je last hebt van constitutioneel/atopisch eczeem, dan is het verstandig om goed op te letten bij het afsluiten van je zorgverzekering 2018. Want soms heb je een extra dekking nodig omdat voorgeschreven zorg niet of niet helemaal wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij constitutioneel / atopisch eczeem adviseert je huisarts mogelijk lichttherapie. Wat vergoedt je zorgverzekering precies als je? 

Wordt mijn behandeling voor constitutioneel/atopisch eczeem vergoed?

Als je last hebt van psoriasis zijn er meerdere behandelmethodes. Ga eerst altijd naar je huisarts voor een passend advies. De meeste medicatie voor constitutioneel/atopisch eczeem wordt uit de basisverzekering vergoed. Er is inmiddels een nieuwe medicijn bijgekomen. Het medicijn wordt niet via de apotheek maar alleen via het ziekenhuis verstrekt. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit middel vergoed zal worden en zo ja, welke patiënten daarvoor in aanmerking komen. Check of vraag, als jij een nieuwe therapie hebt, of deze uit de basiszorg wordt vergoed. En als deze behandeling niet uit de basiszorg wordt vergoed. Kijk of vraag goed na wat je eigen bijdrage voor de therapie is. Voor alle therapieën en medicijnen die niet uit de basisverzekering vergoed worden, geldt dat je er een eigen bijdrage voor moet betalen. Dit verschilt van verzekering tot verzekering . Let dus goed op bij het afsluiten van een nieuwe aanvullende verzekering of je een aanvullende dekking voor huidtherapie hebt.

Heb je eczeem?! Let dan goed op wat vergoed wordt vanuit de basisverzekering en de aanvullende verzekering

Als je last hebt van constitutioneel/atopisch eczeem, dan is het verstandig om goed op te letten bij het afsluiten van je zorgverzekering 2018. Want soms heb je een extra dekking nodig omdat voorgeschreven zorg niet of niet helemaal wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij constitutioneel/ atopisch eczeem kan de huisarts je bijvoorbeeld lichttherapie adviseren. Maar wordt dat wel vergoed?

Wordt mijn behandeling voor constitutioneel/atopisch eczeem vergoed?

Als je last hebt van psoriasis zijn er meerdere behandelmethodes. Ga eerst altijd naar je huisarts voor een passend advies. De meeste medicatie voor constitutioneel/atopisch eczeem wordt uit de basisverzekering vergoed. Er is inmiddels een nieuwe medicijn bijgekomen. Het medicijn wordt niet via de apotheek maar alleen via het ziekenhuis verstrekt. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit middel vergoed zal worden. Mocht het vergoed gaan worden, moet nog worden bepaald welke patiënten daarvoor in aanmerking komen. Check of vraag, als jij een nieuwe therapie hebt, of deze uit de basiszorg wordt vergoed. En als deze behandeling niet uit de basiszorg wordt vergoed. Kijk of vraag goed na, wat je eigen bijdrage voor de therapie is. Voor alle therapieën en medicijnen die niet uit de basisverzekering vergoed worden, geldt dat je er een eigen bijdrage voor moet betalen. Dit verschilt van verzekering tot verzekering. Let dus goed op bij het afsluiten van een nieuwe aanvullende verzekering of je een aanvullende dekking voor huidtherapie hebt.

Hoe zit het met de vergoeding van lichttherapie?

In sommige gevallen raad je huisarts lichttherapie aan. Deze vorm van therapie wordt aangeraden bij mensen met een ernstige vorm van eczeem. Als je lichttherapie in het ziekenhuis laat doen, krijg je hiervoor een vergoeding uit de basisverzekering. Dit betekent dat je een volledige vergoeding krijgt, maar je betaald natuurlijk wel je eigen risico. Check altijd of het ziekenhuis of de zorgverlener waar je heen gaat een contract met de zorgverzekeraar van je keuze heeft. Dit kun je bijvoorbeeld eenvoudig doen op de contracteringspagina van Independer.

Wat als je thuislichttherapie hebt? Dan betaal je mogelijk een eigen bijdrage. Volgens de VMCE zit de vergoeding van belichting thuis in het basispakket. Maar vraag voor de zekerheid aan de behandelend dermatoloog wat je mogelijkheden en bijkomende kosten zijn.

Bij ernstig eczeem kan je bij sommige verzekeraars kiezen zelf apparatuur te kopen of te huren. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de huur- of aanschafkosten van de apparatuur voor lichttherapie, bij de indicatie eczeem, adviseren we je vooraf toestemming bij je verzekeraar te vragen.

Hulpmiddelen tegen krabben bij ernstige huidproblemen

Een krabpak bedekt het hele lichaam. Bij Zilveren Kruis krijgt u hiervoor een vergoeding. Antibacteriële verbandmiddelen worden bij constitutioneel eczeem niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Ze zijn uit het pakket. Zo heeft de minister besloten in 2016 op basis van een standpunt van het Zorginstituut Nederland. Bij andere huidziekten mogen ze wel worden vergoed. Hiervoor bent u dus afhankelijk van de vergoeding van een aanvullende zorgverzekering.

Ondanks dat antibacteriële verbandmiddelen bij constitutioneel eczeem en atopisch eczeem niet meer worden vergoed, zijn het formeel medische hulpmiddelen. Zelf betaalde kosten voor medische hulpmiddelen zijn onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je hebt geen recept, goedkeuring of machtiging meer nodig. Informatie over deze belastingaftrek van zorgkosten is te vinden op www.meerkosten.nl en bij de Belastingdienst.

Vergoeding lidmaatschap patiëntenverenigingen

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebben een aantal verzekeraars de voorwaarde dat de patiëntenvereniging moet zijn aangesloten bij de NPCF of het landelijk platform GGZ

Ook patiëntenverenigingen die zijn aangesloten bij Ieder(in) komen hiervoor in aanmerking. Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Zij zijn de opvolger van de CG-Raad en Platform VG.

Wel kunnen sommige zorgverzekeraars andere of extra voorwaarden hanteren, zoals de voorwaarde dat de patiëntenvereniging aangesloten dient te zijn bij een regionaal patiënten- en consumentenplatform (De Amersfoortse). Andere verzekeraars hebben slechts een beperkte selectie van patiëntenverenigingen. Het is verstandig om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar omtrent de vergoeding van lidmaatschap van een patiëntenvereniging.

Bron: Independer, PVN, VMCE 

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen