Herkenning meniscusletsel lastig voor huisarts of fysiotherapeut

Array

De meniscustesten die huisartsen en fysiotherapeuten gebruiken kunnen meniscusletsel niet goed voorspellen. Het is daardoor onduidelijk wanneer een patiënt schade aan de meniscus heeft. Een nieuw ontwikkeld voorspellend model verbetert de diagnose van meniscusletsel. Dat model zal bij meer patiënten onderzocht moeten worden om de stabiliteit ervan aan te tonen. Dit stelt Snoeker in haar proefschrift over hoe huisartsen en fysiotherapeuten meniscusletsel opsporen.

Als er restklachten blijven, zegt de huidige huisartsenrichtlijn dat de patie?nt naar het ziekenhuis moet worden verwezen. Op basis van haar onderzoek raadt Snoeker dit af. De klachten zijn namelijk slecht te interpreteren. Tenslotte adviseert ze bij om bij problemen met de meniscus eerst oefentherapie te proberen alvorens te opereren.

Snoeker heeft dit onderzoek opgezet omdat het vaak onduidelijk is of er sprake is van meniscusletsel. Daardoor worden veel patiënten onnodig verwezen naar het ziekenhuis. Dit kost de maatschappij veel geld. Omdat het advies is eerst een andere behandeling te proberen dan een operatie, is een verwijzing vaak niet nodig. Het nieuw ontwikkelde predictiemodel verbetert de selectie van de patiënten met een verdenking op meniscusletsel.

Barbara Snoeker: ‘Detecting meniscal tears in primary care’.

Promotores: prof. dr. A.H. Zwinderman en prof. dr. C. Lucas
Co-promotor: dr. R. Lindeboom

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen