20 november oratie: Evidence-based dermatologie verbetert zorg

Array

Evidence-based dermatologie kan de kwaliteit en efficiëntie van zorg voor dermatologische patiënten met inflammatoire huidziekten – zoals psoriasis en eczeem – verbeteren. Dit betoogt Phyllis Spuls in haar oratie.

Door systematisch beschikbaar bewijs voor klinische vragen kritisch te beoordelen en samen te vatten, kan de zorg binnen de dermatologie verbeterd worden. De samenvattingen (reviews) vormen de basis voor richtlijnen. Op die manier worden hiaten in het bewijs (evidence) duidelijk. Met een geprioriteerde wetenschapsagenda kan prospectief onderzoek worden opzet en uitgevoerd met academici en niet-academici in een researchnetwerk. Dit leidt tot snellere zorginnovatie. De kwaliteit van onderzoek kan verbeteren door goed opgezet, uitgevoerd en gerapporteerd onderzoek. Het ontwikkelen en harmoniseren van diagnostische criteria en uitkomsten draagt hier volgens Spuls aan bij. Zo heeft het internationale initiatief Harmonising Outcome Parameters for Eczema (HOME) een werkwijze ontwikkeld voor Core Outcome Sets (COS).

Uit dit alles vloeien zorgpaden met keuzehulpen en behandeldoelen voort, gebaseerd op het beste bewijs dat voorhanden is. Zorgpaden en samenwerking – multidisciplinair en tussen de eerste, tweede en derde lijn – maakt maatwerk voor patiënten mogelijk. Dit draagt uiteindelijk bij aan de verbetering van gepersonaliseerde geneeskunde, met betere therapietrouw, duidelijke behandeldoelen en efficiëntere zorg.

Mw. prof. dr. P.I. Spuls, hoogleraar Evidence-based dermatologie, in het bijzonder inflammatoire dermatosen: De binnen- en buitenkant van huidwijsheid.

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen