Verschillende experimenten wietteelt en goede spreiding

Array

De VNG wil namens gemeenten op korte termijn om de tafel met het Rijk, het Openbaar Ministerie en de politie om gezamenlijk te werken aan de experimenten met gedoogde teelt van cannabis.

De gemeenten willen verschillende soorten experimenten, een goede spreiding over het land en sluitende afspraken over de veiligheid. Dit is noodzakelijk opdat de experimenten écht gaan bijdragen aan het verbeteren van veiligheid en volksgezondheid bij cannabisteelt en -verkoop.

Pijlers modernisering cannabisbeleid

De experimenten moeten de veiligheid in gemeenten verbeteren en de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van cannabis verminderen en de criminaliteit buiten de deur houden. Dit zijn de drie pijlers van modernisering van het cannabisbeleid die gemeenten al jarenlang bepleiten (zie het VNG-standpunt modernisering cannabisbeleid en het manifest Joint Regulation, onderaan dit bericht).

Verschillende experimenten nodig

De problemen met het huidige cannabisbeleid verschillen per regio. Daarom zijn verschillende experimenten nodig, waarbij gedacht kan worden aan vergunde teelt voor coffeeshops, teelt en verkoop in één hand, cannabis social clubs en andere distributievormen dan de coffeeshop. In de experimenten kan dan getoetst worden wat goed en niet goed werkt.

Goede spreiding over het land

Ook is een goede spreiding van experimenten over het land nodig, gezien de uiteenlopende problematiek. Gemeenten willen daarbij de mogelijkheid om niet alleen als gemeente maar ook als regio in te kunnen schrijven. Veel gemeenten werken al samen, omdat hun coffeeshops een regiofunctie hebben.

Cannabisbeleid als volksgezondheidsbeleid

Het is voor de gemeenten ook belangrijk dat naast Justitie en Veiligheid ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan tafel zit. Dit om de risico’s van cannabisgebruik in het volksgezondheidsbeleid goed te borgen.

Goede afspraken en voldoende tijd

Goede afspraken zijn nodig om een gesloten keten te waarborgen. Bij de experimenten moet rekening worden gehouden met de effecten op buurgemeenten en buurlanden. De gemeenten pleiten ook voor voldoende tijd om de experimenten zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren met kennis van de lokale situatie en problematiek, en een looptijd die in staat stelt de effecten goed vast te stellen.

Eerst in gesprek met Rijk

De VNG wil namens gemeenten eerst in gesprek met het Rijk over de voorwaarden voor de experimenten en hoe deze worden geëvalueerd. Daarna wordt pas het gesprek gevoerd over waar de experimenten het best kunnen worden uitgevoerd.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen