Constitutioneel eczeem, wat kan je er tegen doen?

Array

De symptomen van atopisch/constitutioneel eczeem zijn met name jeuk en een branderig gevoel van de huid. Soms is deze ook pijnlijk bij aanraking. De aangedane huid is verder droog, rood en schilferend. Atopisch eczeem heeft voorkeursplekken, met name de knieholtes, de plooien van de elleboog, het gelaat, de tepelhof en de aanhechting van je oorlelletje. Maar ook op andere plekken op je lichaam kan het eczeem actief zijn.

Het is erg belangrijk om de huid heel goed vet te houden. Bij atopisch eczeem is de huid niet goed in staat zichzelf te verdedigen tegen de boze buitenwereld en is erg droog. Door goed vet te houden kan de huid zichzelf veel beter beschermen. Ook is het advies om zoveel mogelijk uitdrogende momenten te vermijden, denk hierbij bijvoorbeeld aan zwemmen en langdurig warm douchen. Ook het gebruik van zeep en dergelijke speelt hierin een duidelijke rol. Probeer voldoende slaap te krijgen en er zo voor te zorgen dat je immuunsysteem op peil blijft.

Als je echt actieve eczeem hebt, red je het niet met alleen goed vet houden van de huid. Dan is het nodig om bijvoorbeeld hormoonzalven te smeren. Bij veel mensen leeft er nog de angst dat dit de huid dun maakt. Bij juist gebruik is dit niet het geval. Ook hier hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Als een eczeem heel ernstig is, dan kan ook gekozen worden voor behandeling door middel van pillen. Welke behandeling dat is, hangt erg af van je persoonlijke situatie en de ernst van het eczeem.

Voor ernstige vormen van eczeem bestaan er enkele orale middelen (zoals ciclosporine en methotrexaat) die het afweersysteem tijdelijk kunnen afremmen, maar deze middelen werken niet altijd en kunnen ook hinderlijke bijwerkingen hebben. Overigens is in Nederland net een nieuw medicijn goedgekeurd voor behandeling van ernstig atopisch eczeem, dat spectaculaire resultaten laat zien. Dupilumab heeft van de EU een zogenoemde marktautorisatie gekregen. Dat betekent dat het middel toegelaten is op de Europese markt en is geïndiceerd voor volwassenen met matig tot ernstig eczeem, die met zalftherapie niet tot een goed genoeg resultaat komen.

Bron: NHD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen