Oplossing voor medicijnafval stap dichterbij

Array

Jaarlijks komt er ongemerkt een aanzienlijke hoeveelheid geneesmiddelresten via het riool in het oppervlaktewater terecht. Veel overtollige medicatie belandt in het huisvuil, omdat inzameling niet overal eenvoudig en goed geregeld is. Om deze en andere negatieve effecten op het milieu tegen te gaan, gaat farmaceut Teva het inzamelen van restmedicatie en doordrukstrips organiseren. Bezoekers van de apotheek kunnen hun medicijnafval deponeren in de teva retourbox. Het bedrijf is hiervoor een unieke samenwerking aangegaan met de Thio Pharma apotheken, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het recyclingbedrijf Renewi.

Samenleving en overheid maken zich steeds meer zorgen over de toename van geneesmiddelsporen in de afvalberg en het oppervlaktewater. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat naar schatting 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater worden geloosd. Er worden ook veel lege doordrukstrips bij het huisafval gedaan. Deze doordrukstrips bevatten meestal een combinatie van milieubelastende materialen zoals aluminium en plastic.

Pilotproject

Farmaceut Teva Nederland is een pilotproject begonnen bij 20 Thio Pharma apotheken door de plaatsing van de teva retourbox, om in apotheken een praktische en milieubewuste oplossing te bieden. Bezoekers van de apotheek kunnen hun restmedicatie en lege doordrukstrips deponeren in de teva retourbox. Er worden ook plastic verzamelzakjes beschikbaar gesteld om gratis aan patiënten mee te geven, waarin de lege doordrukstrips kunnen worden verzameld. Dit heeft tot doel om een nóg betere afvalscheiding te bereiken. Met dit unieke en milieubewuste initiatief is Teva Nederland de eerste geneesmiddelenfabrikant die apotheken en consumenten een oplossing aanreikt op dit gebied.

Teva Nederland is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, het recyclingbedrijf Renewi en de Thio Pharma apotheken. Gezamenlijk hebben zij het belang erkend van een beter georganiseerde inzameling van medicijnresten en lege verpakkingen. Op deze manier wordt een structurele verbetering aangebracht in dit proces, waarbij de inzameling tot en met het ophalen georganiseerd worden. Lees meer over het teva retourbox initiatief op MyTeva, de informatieve webportal van Teva Nederland, te bereiken via www.teva.nl. Neem voor meer informatie contact op met:

Bron: Teva Nederland & Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Bewaren

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen