Instituut voor Tropische Geneeskunde volgt hiv-patiënten digitaal op
ArrayDe hiv-kliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) test vanaf heden een innovatieve manier om hiv-patiënten op te volgen. Patiënten die, in samenspraak met hun behandelende arts, in aanmerking komen, kunnen ervoor kiezen om één consultatie op twee te vervangen door een digitale opvolging.
De geselecteerde kandidaten zullen onder andere hun laboratoriumresultaten en – vanaf 2018 – digitale voorschriften ontvangen via een beveiligde smartphoneapplicatie. Als de arts oordeelt dat alles in orde is, en de patiënt akkoord gaat, hoeft hij/zij niet meer naar de kliniek te komen. Bij de daaropvolgende consultatie zal de patiënt wel door een arts gezien worden. Dankzij steeds betere antiretrovirale medicatie is hiv in ons land een chronische ziekte geworden. Dat vraagt om onderzoek naar nieuwe manieren van opvolging die beter aansluiten bij de levensstijl van de patiënt.
De digitale opvolging wordt geïntroduceerd in de context van EmERGE, een door de Europese Unie gefinancierd onderzoeksproject. De nieuwe opvolgmethode zal ook uitgetest worden in hiv-klinieken in Engeland, Kroatië, Spanje en Portugal. Het pilootproject onderzoekt of de methode dezelfde kwaliteit van opvolging garandeert, gebruiksvriendelijk is voor patiënt en arts, en kosteneffectief is. Eerdere studies toonden al aan dat de digitale opvolging geen negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van de patiënt.
“Door de nieuwe app komt de patiënt nog meer centraal te staan. Zijn gezondheidsgegevens zijn altijd binnen handbereik, ook bij een bezoek aan de huisarts. Daarnaast hoeft de patiënt zich minder vaak te verplaatsen. We onderzoeken ook in hoeverre we op deze manier de kosten van de zorg kunnen reduceren,” aldus hiv-arts Ludwig Apers van het ITG. De app werd ontwikkeld door het Engelse Podmedics met inhoudelijke input van de onderzoekers van het EmERGE-project.
Begin september startten de eerste patiënten in het aidsreferentiecentrum van het ITG met de digitale opvolging. Het onderzoek loopt anderhalf à twee jaar, maar de patiënten kunnen de app sowieso vijf jaar lang gratis gebruiken. Daarna zal er mogelijk een kleine bijdrage gevraagd worden. Deelnemende patiënten besparen door het gebruik van de app wel tijd en vervoerskosten. In België loopt de studie enkel in het aidsreferentiecentrum van het ITG.
Bron: ITG