Het belang van een goed afscheid bij een naderende dood

Array

Als iemand in onze omgeving ongeneeslijk ziek is en dood zal gaan, is dit heel confronterend. Veel mensen hebben niet geleerd hoe hiermee om te gaan. We gaan de dood liever uit de weg, omdat het ons confronteert met onze eigen eindigheid en het feit dat we zelf ook zullen sterven. Afscheid nemen van een dierbare die doodgaat is echter belangrijk, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander.

Het overlijden van een dierbaar persoon is één van de ingrijpendste gebeurtenissen die we als mens kunnen meemaken. Rouw ontstaat als reactie hierop en is een proces dat iedereen op eigen wijze doormaakt. Emoties bij verlies kunnen erg uiteen lopen. Verdriet is normaal, maar ook boosheid, angst, schaamte, of wanhoop kunnen omhoog komen. Maar ook positieve gevoelens, zoals vreugde, trots, liefde en waardering bestaan binnen een rouwproces. De dood maakt ons vaak bang en verdrietig, onmachtig en boos, en dit zijn emoties die we liever niet voelen. Het is echter belangrijk als hiervoor alle ruimte en openheid is.

Sommige mensen vechten tot het einde omdat ze niet willen gaan, andere mensen accepteren het niet te veranderen feit. Sommige mensen willen niet over de naderende dood praten, anderen vinden het juist fijn als dit onderwerp niet wordt vermeden. Respecteer beiden. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier en deze tijd van afscheid nemen vraagt om veel begrip en waardering.

Naast het emotionele stuk is het ook belangrijk dat er op een gepaste en persoonlijke manier afscheid wordt genomen. De eventuele wensen van de overledene zijn hierin leidend. Vindt de begrafenis of crematie in besloten kring plaats of wordt het juist een groot afscheid, waarbij veel mensen aanwezig mogen zijn? Het regelen van de uitvaart is veel werk en bepalend voor die eerste dagen na het overlijden van een dierbare. Een  uitvaart van uitvaartcompact.nl zorgt voor een uitvaart zonder franje of extra’s, waarbij er alle ruimte is voor het afscheid nemen en elkaar.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen