Tijgermug aangetroffen op plekken in Montfoort en Weert

Array

 Uit zeer recente informatie op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er onlangs tijgermuggen zijn aangetroffen in de gemeenten Montfoort en Weert. Nadere informatie over de vindplaatsen wordt door de NVWA achtergehouden, wat volgens stichting platform Stop invasieve exoten uit oogpunt van bescherming van de volksgezondheid en openbaarheid van milieu-informatie een onwenselijke situatie is.

De tijgermug is een exotische muggensoort die meer dan 20 virusziekten zoals zika, knokkelkoorts en chikungunya kan verspreiden en bovendien zeer hinderlijk is omdat hij overdag steekt. Met de recente vondsten stijgt het aantal locaties waar dit jaar gevaarlijke exotische muggen zijn gevonden naar zeven. Eerder was reeds bekend geworden dat de tijgermug bij de bloemenveiling in Honselersdijk was gevonden, bij een bandenbedrijf in Lelystad, en in de Haarlemmermeer. De Aziatische bosmug is dit jaar op diverse plekken  in Lelystad aangetroffen, want er zijn daar verschillende populaties die de NVWA nog niet heeft weten uit te roeien. De gelekoortsmug (ook wel denguemug genoemd) is dit jaar aangetroffen in zowel Haarlemmermeer en Moerdijk.

Platform Stop invasieve exoten

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten: “Verontrustend is dat de informatie die de NVWA over muggenvangsten verstrekt in de loop der tijd steeds kariger wordt. Tot voor kort vermeldde de NVWA of de vindplaats een bandenbedrijf was of een andere gespecificeerde locatie, nu wordt alleen de gemeente nog genoemd. Dat geeft veel onduidelijkheid en onrust. Bovendien miskent de NVWA daarmee de belangrijke rol die burgers kunnen hebben bij het opsporen van exotische muggen. Als zij weten waar de mug precies gevonden is, kunnen ze extra alert zijn op vreemde muggen in die omgeving.”

Tijgermug

”Met al deze geheimzinnigheid is het natuurlijk speculeren waar de tijgermug in Montfoort is gevonden. Maar het zou heel goed kunnen dat het opnieuw bandenbedrijf Kargro is, waar ook al in 2010, 2012, 2013 en 2015 tijgermuggen zijn aangetroffen.

In Weert zijn van 2010 tot en met 2014 tijgermuggen aangetroffen bij de bandenbedrijven Ruband en Rumal, die naast elkaar liggen. Echter, in 2016 werd in die gemeente een tijgermug gevonden bij een handelaar in gebruikte vrachtwagens.

Het is een kwalijke zaak dat de NVWA zo geheimzinnig doet over de vindplaatsen. Dat is niet in het belang van de bescherming van de volksgezondheid. Bovendien is het in strijd met het Verdrag van Aarhus, waarin is bepaald dat milieu-informatie openbaar moet worden gemaakt,” aldus Reinhold.

Bron: platform Stop invasieve exoten

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen