Zijden kleding geen verzachting voor atopische dermatitis / constitutioneel eczeem bij kinderen

Array

Vaak wordt beweerd dat zijden kleding een gunstig effect zou hebben bij eczeem en onder meer de jeuk zou kunnen verminderen. Maar uit een Britse studie gepubliceerd in PLOS Medicine blijkt dat zijden kleding toch niet werkt.


Eczeem is een chronische systemische ziekte van de huid met een ontstekingscomponent. Door het eczeem gaat de huid jeuken, wordt erg droog, kan kapot gaan, gaan scheuren en kan hierdoor vreselijke veel pijn gaan doen. Daarnaast zijn mensen met eczeem kwetsbaar voor andere virale en bacteriële huidaandoeningen. Eczeem is niet besmettelijk.

Kleding lijkt een rol te spelen in het beheer van de ziekte. Patiënten worden routinematig geadviseerd om katoen en soepele stoffen te dragen. Materialen zoals wol zouden de jeuk te kunnen verergeren. Patiënten met eczeem wordt dan ook geadviseerd wol te vermijden. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk is er zelfs een vergoeding voor zijden kleding beschikbaar. En wordt er aan mensen met eczeem een recept voor zijden kleding verstrekt.

Onderzoekers van de Universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië hebben nu onderzocht wat de waarde is van het dragen van zijden kleding voor kinderen met eczeem.

De studie volgde 300 kinderen van 1 tot 15 jaar met atopisch eczeem. De ene helft kreeg de gangbare behandeling met corticosteroïden en calcineurineremmers, de andere helft droeg bovendien!!!!! meestal dag en nacht speciale zijden kleren (van DermaSilk of DreamSkin). Deze kleding bevat geen sericine, een eiwit dat allergische reacties kan veroorzaken. Na zes maanden werden geen significante verschillen tussen beide groepen gevonden, noch in ernst van het eczeem, medicijngebruik als in kwaliteit van leven.

Atopische dermatitis treft ongeveer 30 procent van de Westerse bevolking, volgens de National Institutes of Health (NIH). De ziekte treft vooral kinderen en adolescenten. Mensen met ernstig eczeem raken vaak sociaal geïsoleerd en hebben moeite bij het vinden van werk en ondervinden veel hinder van hun ziekte. Zo erg zelfs dat zij vaak slecht slapen en ook in het dagelijks leven moeilijk functioneren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen