Aandacht voor het psychisch functioneren is belangrijk bij langdurige slapeloosheid

Array
Slaaponderzoeker Kempenhaeghe promoveert

Slapeloosheid komt veel voor. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft er last van. Als deze slapeloosheid chronisch van aard is, dan blijkt het voor de beste behandeluitkomst belangrijk om in de evaluatie van de slapeloosheid per individu oog te hebben voor  psychodiagnostiek. Met andere woorden: heb specifieke aandacht voor het voorkomende psychisch functioneren van de individuele patiënt. Dat adviseert slaaponderzoeker en slaapdeskundige Merijn van de Laar in zijn proefschrift ‘Individual differences in insomnia; implications of psychological factors for diagnosis and treatment’.

Het oog hebben voor de persoonlijkheid en de manier van omgaan met de aandoening kan bijdragen aan het beter begrijpen van de slapeloosheid van een patiënt en kan de kwaliteit van leven van hem of haar vergroten en de beoogde behandelresultaten beter voorspellen. In het proefschrift beschrijft Van de Laar verder de complexe relatie tussen slapeloosheid en psychiatrische aandoeningen en andere psychosociale factoren.

Cognitieve gedragstherapie breder inzetten

Patiënten met bijkomende psychiatrische stoornissen vormen een grote en aparte groep in het spectrum van patiënten met slapeloosheid. Van de Laar vond in de studie dat deze groep patiënten met een zogenoemde comorbide psychiatrische stoornis slechtere behandeluitkomsten liet zien dan verwacht. Hij adviseert voor deze groep patiënten het gelijktijdig inzetten van cognitieve gedragstherapie op zowel de aanpak van de slapeloosheid als ook op de bijkomende psychiatrische stoornis, omdat dit kan leiden tot betere behandelresultaten. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op de voordelen van op maat gemaakte behandelingen voor deze groep patiënten.

Slaapgeneeskunde

Dr. M. van de Laar promoveerde 3 mei 2017 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift ‘Individual differences in insomnia; implications of psychological factors for diagnosis and treatment.’ Vanuit het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe waren prof. dr. Dirk Pevernagie en prof. dr. Bert Aldenkamp promotor en dr. Sebastiaan Overeem copromotor. Van de Laar heeft jarenlang gewerkt bij Kempenhaeghe en is momenteel als GZ-psycholoog en praktijkhouder werkzaam bij Slaappraktijk Eindhoven (www.slaappraktijk.nl). Daarnaast is hij als curriculumcoördinator betrokken bij de Huisartsgeneeskunde-opleiding aan de Universiteit van Maastricht.

Bron: KempenHaeghe

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen