Aandacht voor het psychisch functioneren is belangrijk bij langdurige slapeloosheid
ArraySlaaponderzoeker Kempenhaeghe promoveert
Slapeloosheid komt veel voor. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft er last van. Als deze slapeloosheid chronisch van aard is, dan blijkt het voor de beste behandeluitkomst belangrijk om in de evaluatie van de slapeloosheid per individu oog te hebben voor psychodiagnostiek. Met andere woorden: heb specifieke aandacht voor het voorkomende psychisch functioneren van de individuele patiënt. Dat adviseert slaaponderzoeker en slaapdeskundige Merijn van de Laar in zijn proefschrift ‘Individual differences in insomnia; implications of psychological factors for diagnosis and treatment’.
Het oog hebben voor de persoonlijkheid en de manier van omgaan met de aandoening kan bijdragen aan het beter begrijpen van de slapeloosheid van een patiënt en kan de kwaliteit van leven van hem of haar vergroten en de beoogde behandelresultaten beter voorspellen. In het proefschrift beschrijft Van de Laar verder de complexe relatie tussen slapeloosheid en psychiatrische aandoeningen en andere psychosociale factoren.
Cognitieve gedragstherapie breder inzetten
Patiënten met bijkomende psychiatrische stoornissen vormen een grote en aparte groep in het spectrum van patiënten met slapeloosheid. Van de Laar vond in de studie dat deze groep patiënten met een zogenoemde comorbide psychiatrische stoornis slechtere behandeluitkomsten liet zien dan verwacht. Hij adviseert voor deze groep patiënten het gelijktijdig inzetten van cognitieve gedragstherapie op zowel de aanpak van de slapeloosheid als ook op de bijkomende psychiatrische stoornis, omdat dit kan leiden tot betere behandelresultaten. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op de voordelen van op maat gemaakte behandelingen voor deze groep patiënten.
Slaapgeneeskunde
Dr. M. van de Laar promoveerde 3 mei 2017 aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift ‘Individual differences in insomnia; implications of psychological factors for diagnosis and treatment.’ Vanuit het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe waren prof. dr. Dirk Pevernagie en prof. dr. Bert Aldenkamp promotor en dr. Sebastiaan Overeem copromotor. Van de Laar heeft jarenlang gewerkt bij Kempenhaeghe en is momenteel als GZ-psycholoog en praktijkhouder werkzaam bij Slaappraktijk Eindhoven (www.slaappraktijk.nl). Daarnaast is hij als curriculumcoördinator betrokken bij de Huisartsgeneeskunde-opleiding aan de Universiteit van Maastricht.
Bron: KempenHaeghe