Internationaal congres precision medicine voor diabetes

Array

Op vrijdagochtend 12 mei komen op uitnodiging van het LUMC grote namen uit het genetica-onderzoek bij diabetes bij elkaar in Leiden. Ze bespreken de laatste inzichten in precision medicine: het individualiseren van de diabeteszorg aan de hand van genetica. Deze sessie over precision medicine is het hoogtepunt van een driedaags congres, dat van 11 tot en met 13 mei wordt georganiseerd door de afdelingen Moleculaire Celbiologie en Moleculaire Epidemiologie van het LUMC, in samenwerking met de studiegroep voor genetica van diabetes van de European Association for the Study of Diabetes.

Dit congres sluit aan bij de doelstelling van het Leiden Network for Personalized Therapeutics dat erop gericht is de zorg voor de individuele patiënt te verbeteren. Meer informatie over het programma en de sprekers: http://www.molepi.nl/en/sggd_2017/.

Dat het congres in Leiden plaatsvindt is geen toeval. Onderzoek naar type 2-diabetes en de genetische factoren die daarbij betrokken zijn is belangrijk voor het LUMC. De onderzoeksgroep van dr. Leen ’t Hart, de organisator van het congres, identificeerde bijvoorbeeld genen die de werking van diabetesmedicatie beïnvloeden. Naast fundamenteel onderzoek wordt in het LUMC ook DNA-diagnostiek uitgevoerd. Zo is de afdeling Klinische Genetica het nationale NFU DNA-diagnostieklab voor monogenetische vormen van diabetes.
Sprekers
Prof. Ewan Pearson (universiteit van Dundee, Dundee, Schotland) is autoriteit op het gebied van onderzoek naar de toepassing van genetica bij de behandeling van type 2-diabetes. Zo is hij onder andere wetenschappelijk leider van een groot Europees consortium (budget 43 miljoen). Hij zal voorbeelden geven van genen die we kunnen gebruiken om vooraf te voorspellen wie wel of geen baat heeft bij het gebruik van bepaalde diabetesmedicijnen.
Prof. Andrew Hattersley (Universiteit van Exeter, UK) is een pionier op het gebied van het verbeteren van de zorg voor mensen met sterk erfelijke vormen van diabetes, de zogeheten mono-genetische subtypes, die vaak al op jonge leeftijd ontstaan. Patiënten met deze vorm van diabetes worden vaak ten onrechte met insuline behandeld. Hij zal voorbeelden geven van hoe een juiste diagnose van grote invloed is op het leven van deze patiënten. Ook is hij oprichter van www.diabetesgenes.org: een website waarop artsen en patiënten informatie kunnen vinden over diabetes, genen en de gevolgen voor de behandeling.
Prof. Giel Nijpels (VUmc, Amsterdam) is hoogleraar huisartsgeneeskunde en initiator van diverse grootschalige studies bij type 2-diabetes in de regio West-Friesland. Tevens is hij oprichter van een diabetes ketenzorgsysteem in de regio West-Friesland waarbij vernieuwingen zijn doorgevoerd in de diabeteszorg. Door onder andere het individualiseren van de zorg is de kwaliteit ervan sterk verbeterd en nemen de zorgkosten af. Prof. Nijpels zal zijn visie geven op het integreren van precision medicine bij de behandeling van type 2-diabetes in de dagelijkse huisartspraktijk.
Klaas Dolsma (Erfocentrum, Amersfoort) is directeur van het Nationaal Informatiecentrum Erfelijkheid waar patiënten en zorgverleners informatie kunnen vinden over erfelijke aandoeningen. Hij zal een toelichting geven op een project waarbij men ook in Nederland wil komen tot eerdere herkenning en opsporing van patiënten met monogenetische vormen van diabetes.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen