Telegraaf: één op de vijf parkinsonpatiënten toch aan ándere doodsoorzaak overleden

Array

Bij één op de vijf mensen (22 procent) die gestorven zouden zijn aan de ziekte van Parkinson, blijkt er toch een ándere doodsoorzaak te zijn dan bij het overlijden officieel werd vastgesteld. Deze onthutsende conclusie brengt onderzoek an de Nederlandse Hersenbank bij overleden hersendonoren aan het licht, aldus het artikel van René Steenhorst van de Telegraaf.

Daarom moet er geïnvesteerd worden in het doen van hersenonderzoek zeggen neuropathologen. Zij roepen overheid en zorgverzekeraars op om te investeren in het vergroten van de kennis en behandeling van hersenziekte. De kwaliteit van dit hersenonderzoek moet leiden tot verbetering van dit diagnostiek, aldus bioloog dr. Inge Huitinga, directeur van de Nederlandse Hersenbank (NHB). Foutdiagnoses komen nog steeds veel te vaak voor bij  hersenaandoeningen, zegt Huitinga. Daar komen we  nu pas met neuropathologische diagnoses achter.

Bij parkinson maar ook bij de ziekte van Alzheimer blijkt een kwart (circa 25 procent) van de breindonoren te zijn overleden aan een hersenziekte dat hun behandelensd arts dacht dat ze hadden. Als de klinische diagnose  níet overeenkomt met de neuropathologische diagnose, hebben zij in hun leven geen passende behandeling gehad voor hun ziekte.  In hersenonderzoek blijkt dus nog een hoop te moeten worden onderzocht om mensen met hersenziekte en neurologische problematiek een passende en optimale behandeling te geven. Lees de rest van René verhaal in De Telegraaf (Premium).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen