Waarschuwing voor longarts Tergooi vanwege tekortschieten zorg jonge hockeyer

Array

Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft aan een longarts van het Tergooi Ziekenhuis een waarschuwing opgelegd. Het tuchtcollege stelt dat de arts is tekortgeschoten bij de behandeling van de 21-jarige Rogier Mooij. Hockeyer Mooij werd in november 2014 binnengebracht bij het ziekenhuis in Blaricum met hevige pijn op de borst. Een halve dag later overleed hij op een andere locatie van het ziekenhuis, zonder dat hij door een specialist was gezien.

Het tuchtcollege neemt het de arts kwalijk dat hij de “fysieke beoordeling” van de patiënt heeft overgelaten aan een onervaren assistent. Het college benadrukt dat Mooij “onbegrepen pijnklachten” had en dat zowel verpleegkundigen als een betrokken assistent een “niet-pluisgevoel” hadden.

Tergooi benadrukt in april 2016 het tragische overlijden van de 21-jarige patiënt ten zeerste te betreuren en zich terdege te realiseren dat het de familie van het slachtoffer en alle betrokken medewerkers van het ziekenhuis diep heeft geraakt. Maar betichtte de media van eenzijdige berichtgeving. De tuchtrechter heeft nu uiteindelijk bepaald dat de zorg feitelijk tekort geschoten is.

Het tuchtcollege heeft besloten tot een waarschuwing omdat de arts niet eerder is opgevallen en omdat hij veel negatieve media-aandacht heeft gekregen. Ook was de organisatie van het ziekenhuis niet op orde. Het gaat daarom te ver om alleen de longarts verantwoordelijk te houden voor de gemaakte fouten, vindt het college.

Het Tergooi Ziekenhuis gaf eind vorig jaar al toe dat er fouten waren gemaakt bij de behandeling van Mooij. Volgens de raad van bestuur had een specialist hem moeten onderzoeken en had de zaak direct gemeld moeten worden bij de inspectie. Dat gebeurde nu pas na ruim twee maanden.

Deze kwestie kwam ook in het nieuws door een ‘zwijgcontract’ dat de nabestaanden hadden getekend. Daarin stond dat ze niet met de pers zouden praten. “Achteraf bezien zijn we toch enigszins naïef geweest bij het formuleren ervan”, zei het bestuur in december.

Bron: ANP & Tergooi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen