
Radboudumc biedt internet-training tegen stress-incontinentie
ArrayThuis via internet een trainingsprogramma volgen dat helpt bij stress incontinentie? Dat kan met Baas over je blaas, een trainingsprogramma van het Radboudumc in Nijmegen. Dit programma is in Zweden ontwikkeld en bleek daar bij 2 op de 3 vouwen een aanzienlijke verbetering of genezing van het urineverlies te geven. Stress incontinentie betekent dat je urine verliest als de druk in je buik toeneemt. De blaas sluit op dat moment niet goed af. Je verliest dan urine op het moment dat je bijvoorbeeld hoest, tilt of springt. Via deze link kom je bij het trainingsprogramma. Het programma is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Continentie Stichting Nederland.
Incontinentie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bovendien komt het op alle leeftijden voor. Het urineverlies kan enkele malen per maand, meerdere malen per dag of zelfs continue optreden. Bij mannen komt het vooral voor op latere leeftijd. Bij volwassen vrouwen is het een probleem van alle leeftijden.
Dagelijks urineverlies komt bij 5 tot 7% van de vrouwelijke bevolking voor, na het 65e jaar stijgt dit percentage tot 14%. Incontinentie bij mannen jonger dan 65 jaar is zeldzaam. Van de mannen boven de 65 is 5 tot 7% dagelijks incontinent.
Over het natuurlijk beloop van incontinentie is weinig bekend.
Inspanningsincontinentie
Sommige mensen kunnen hun urine niet goed ophouden bij lichamelijke inspanning, zoals tillen, springen maar ook hoesten, niezen, en lachen. Dan noemen we die vorm urine-incontinentie inspanningsincontinentie. Door de uroloog wordt dit ook wel aangeduid als het ‘stress-incontinentie’ genoemd. Van deze vorm hebben zowel mannen al vrouwen last.
Aandrangincontinentie
Als men plotseling moet plassen en de plas dan ook niet meer kunnen ophouden noemen we dat aandrangsincontinentie. Urologen spreken ook wel van ‘urge-incontinentie’. Ookdeze vorm van incontinentie
Voor- of nadruppelen
Mannen hebben op latere leeftijd nogal eens vlast hebben van ‘voor- of na-druppelen’ bij het plassen. Dit is dan vaak het gevolg van een vergrote prostaat. In veruit de meeste gevallen zijn het goedaardige prostaatvergrotingen. Een uroloog is degenen die deze prostaatvergroting constateert en kan dit ook een benigne prostaathypertrofie noemen.
Bronnen: NHG Standaard: Incontintentie voor urine bij vrouwen 2015 & NHG Standaard: mictieklachten bij mannen 2013