NIP: “In een gezonde samenleving is de psycholoog toegankelijk én onafhankelijk.”

Array
Nederland kan wel wat meer psychologie gebruiken!

Uit een enquête van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) onder haar leden blijkt dat psychologen zich zorgen maken over de toenemende marginalisering van de professional. Met ruim 13.000 leden is het NIP de grootste beroepsvereniging voor de psychologie.

Elly Plooij, voorzitter van het NIP, licht toe: “Wij zien in ons ledenpanel dat er zorgen leven over de rol van de zorgverzekeraar, een rol die zich vertaalt in toename van administratieve druk en bureaucratische regelzucht. Dat gaat ten koste van de tijd voor de cliënt.”
Het NIP vindt dat de zorgverzekeraar niet alleen buiten de diagnose en de behandeling moet blijven, maar zich ook rekenschap moet geven van de bijdrage van de psychologie aan de gezondheid. Plooij licht toe: “In een gezonde maatschappij is de psycholoog toegankelijk en onafhankelijk. En staat het welzijn van de patiënt altijd voorop. De politiek zou moeten inzien dat de psycholoog een grote rol speelt in het gezond houden van onze samenleving.”
Terugdringen  burn-out
Plooij vervolgt: ‘Een goed voorbeeld van die rol is het terugdringen van burn-out, dat thuis én op het werk steeds meer gezien wordt als volksziekte nummer 1. Daar zie je dat de toegankelijkheid van de psychologie, een goed functionerende jeugdzorg en onze mentale gezondheid hand in hand gaan. Dat is niet alleen belangrijk voor de verzekeraar, maar vooral voor de gezinnen en werkgevers in Nederland.’
Het NIP stelt: ‘Onze beroepsgroep maakt zich zorgen over de toegankelijkheid en onafhankelijkheid van de psycholoog. Namens de psychologen roept het NIP de politiek op om zich sterk te maken voor de psychologie.’

Bron: NIP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen